Primivši u audijenciju izaslanstvo Konferencije europskih rabina papa Franjo je ponovno uputio apel za Svetu zemlju, “pogođenu podlošću mržnje i kobnom bukom oružja”. Izrazio je također svu svoju zabrinutost i osudu zbog širenja antisemitskih manifestacija. Zbog lagane prehlade Papa govor nije izgovorio nego ga je uručio sudionicima audijencije

Sveta zemlja, razorena mržnjom i bukom oružja, ali i zabrinutost zbog antisemitskih djela, bili su u mislima pape Franje tijekom audijencije u koju je primio izaslanstvo Konferencije europskih rabina, glavnoga ortodoksnog rabinskog saveza u Europi, “glasa rabina u Europi“ – kako ga je nazvao Papa koji nije održao govor nego ga je uručio prisutnima zbog lagane prehlade, kako je sâm rekao i kako je kasnije izvijestio ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni odgovarajući na pitanja novinara: “Papa Franjo je lagano prehlađen, a ima dug dan pun audijencija. Imao je želju pojedinačno pozdraviti europske rabine te je zbog toga govor uručio. Što se ostaloga tiče, Papine se aktivnosti nastavljaju normalno”.

Nakon posljednjeg apela za mir na Bliskom istoku jučer tijekom podnevnoga nagovora, papa Franjo je ponovno uputio taj hitan zahtjev.

Ponovno je izbilo nasilje i rat u toj zemlji kojoj se, blagoslovljenoj od Svevišnjega, neprestano suprotstavljaju podlost mržnje i kobna buka oružja. Zabrinjava i širenje antisemitskih manifestacija koje odlučno osuđujem. Svi vjernici, potaknuo je Papa, u vremenu razaranja koje proživljava čovječanstvo, pozvani su, u ime Božje, za sve i prije svih graditi bratstvo i otvarati putove pomirenja.

Pravednost i dijalog za izgradnju mira

Ne oružje, ne terorizam, ne rat, nego suosjećanje, pravednost i dijalog prikladna su sredstva za izgradnju mira. Papa Franjo se usredotočio na značenje ‘dijaloga’, shvaćenoga kao kontakt čovjeka s bližnjim, gdje i sâm čovjek postaje dijalog, slijedeći Božju riječ.

Usmjerava naše korake upravo prema traženju drugih, prema prihvaćanju, prema strpljivosti; svakako ne na iznenadnu žestinu osvete i ludilo ratne mržnje. Koliko je stoga važno da mi vjernici budemo svjedoci dijaloga!

Židovsko naslijeđe u kršćanstvu

Kršćani i Židovi – nastavlja Papa – na temelju svih tih razmatranja približavaju se jedni drugima kroz susrete, slušanje i bratsku razmjenu, prepoznajući se kao sluge i učenici te božanske Riječi, životnog prostora u kojem naše riječi klijaju. Kako bi bili graditelji mira, vjernici dviju vjera pozvani su biti graditelji dijaloga, oslanjajući se na vlastite snage, vlastite sposobnosti i uzdajući se u Božju pomoć.

Dijalog sa židovstvom od posebne je važnosti za nas kršćane, jer imamo židovske korijene. Isus je rođen i živio je kao Židov; On sâm prvi je jamac židovske baštine unutar kršćanstva, a mi, koji pripadamo Kristu, trebamo vas, draga braćo, trebamo židovstvo kako bismo bolje razumjeli sebe. Stoga je važno da židovsko-kršćanski dijalog održi živom teološku dimenziju, dok se nastavlja baviti društvenim, kulturnim i političkim pitanjima.

Židovi i kršćani, svjedoci mira

Židovstvo i kršćanstvo – napominje papa Franjo – nisu dva međusobno strana vjerovanja koja su se razvila neovisno u odvojenim prostorima i bez uzajamnoga utjecaja. Pritom se prisjetio Ivana Pavla II., kada je tijekom posjeta rimskoj sinagogi 13. travnja 1986., Židove nazvao „voljenom braćom” i “starijom braćom”. Više od međureligijskoga, dijalog između Židova i kršćana obiteljski je dijalog – napominje papa Franjo.

Draga braćo, povezani smo jedni s drugima pred jednim Bogom; zajedno smo pozvani svojim dijalogom svjedočiti njegovu riječ, a svojim ponašanjem njegov mir. Neka nam Gospodar povijesti i života dade hrabrosti i strpljenja za to. Shalom!