Papa Franjo primio je jutros u privatnu audijenciju Angelu Merkel. Bio je to ukupno sedmi susret Svetog Oca s njemačkom kancelarkom na odlasku.

Njih dvoje večeras će biti govornici na međureligijskom susretu za mir kojeg organizira Zajednica svetog Egidija pod naslovom “Braća i sestre, budućnost zemlje. Religije i kulture u dijalogu”.

Dvotjedni program susreta uz Papu i njemačku kancelarku uključuju cijeli niz uglednih gostiju poput velikog imama sveučilišta Al-Azhar, Ahmeda Al Tayyeba, ekumenskog patrijarha Konstantinopola, Bartolomeja I., nadbiskupa Canterburyja, Justina Welbyja te predsjednika Konferencije europskih rabina Pinchasa Goldschmidta.

Sveti Otac i njemačka kancelarka održavali su proteklih osam godina srdačne odnose, a područje zajedničke borbe bila su im pitanja poput brige za okoliš, jedinstva Europe te odnosa prema migrantima, prenosi Crux.

U njihovom odnosu zabilježena je i jedna trzavica koja se dogodila nakon što je Papa u svojem govoru upućenom Europskom parlamentu Europu nazvao “bakom” koja više nije plodna ni živahna.

Franjo je 2016. u razgovoru za talijanski list Corriere della Sera rekao da je nakon održanog govora primio „ljutiti poziv“ od kancelarke Merkel.

„Bila je pomalo ljuta jer sam usporedio Europu s neplodnom ženom, koja više ne može rađati“, kazao je Franjo. „Pitala me mislim li stvarno da Europa više ne može rađati djecu.“

„Odvratio sam joj da može, i to mnogo njih, jer Europa ima snažne i duboke korijene“, rekao je dodavši kako je „u najcrnjim trenucima uvijek pokazivala kako ima neočekivane izvore snage“.

Nedavniji incident koji je možda izazvao ponešto ljutnje kod gospođe Merkel dogodio se kada je Papa u razgovoru za španjolski radio COPE osvrćući se na situaciju u Afganistanu citirao ruskog predsjednika Vladimira Putina, misleći da navodi riječi njemačke kancelarke.

„Potrebno je okončati neodgovornu politiku interveniranja izvana i izgradnje demokracija u drugim zemljama, zanemarujući tradicije ljudi“, kazao je Franjo dodavši kako je Angela Merkel „jedna od najvećih političkih figura“.

Osim osobnih susreta Papa i njemačka kancelarka razgovarali su više puta i telefonski, posljednji puta na početku pandemije koronavirusa. Glasnogovornik Angele Merkel kazao je kako su se kancelarka i Papa založili za pomoć siromašnim zemljama te naglasili važnost solidarnosti u Europi i svijetu.