„Ljepota vašega rada oko Petra je da je utemeljena na snažnoj stijeni odgovornosti u istini, a ne na krhkom pijesku tračeva i ideoloških tumačenja“, riječi su Svetog Oca upućenih 150-ak novinara koji prate aktivnosti Svete Stolice, a poznati su i kao „vatikanisti“.

Mnogi od tih novinara često putuju s Papom na njegovim apostolskim putovanjima te provode puno vremena prateći rad Svetoga Oca. „Poznam vašu strast i vašu ljubav prema onome što prenosite, ali i vaše kušnje”, rekao je, odajući priznanje tomu da mnogi od njih Vatikan prate uz vijesti iz svojih matičnih zemalja.

„Moram se ispričati – kazao je – zbog vremena kada su vas vijesti koje se tiču mene na razne načine udaljile od vaših obitelji, od igranja s vašom djecom i od provođenja vremena s vašim muževima ili ženama“.  Biti novinar je poziv, istaknuo je, poput liječnika „koji odlučuje ljubiti čovječanstvo brinući se za njegove bolesti”. „Na neki način, to je ono što novinar radi, odlučujući osobno dodirnuti rane društva i svijeta”, kazao je Papa te izrazio zahvalnost vatikanistima za njihov novinarski rad te za njihovu „stalnost i strpljivost” u izgradnji „mostova znanja i komunikacije umjesto podjela i nepovjerenja”.

Osvrćući se na identitet novinara, Papa se osvrnuo na riječi 80-godišnjeg vatikanskog novinara Luigija Accattolija. „U svom dugogodišnjem bavljenju vatikanskim novinarstvom,” napisao je Accattoli, „naučio sam umijeće traženja i pripovijedanja životnih priča, što je način ljubljenja čovječanstva […]. Naučio sam se poniznosti.

Susreo sam mnoge Božje ljude koji su mi pomogli vjerovati i ostati čovjek”. Papa je poručio kako je„unatoč poteškoćama, ovo prekrasno ohrabrenje: ljubiti čovječanstvo, učiti se poniznosti“.

Papa je također podsjetio na riječi koje je novinarima uputio sveti papa Pavao VI. ubrzo nakon izbora i uoči nastavka Drugoga vatikanskog sabora. Tada je poručio da se rad novinara koji prate Vatikan i Crkvu ne smije voditi sekularnim i političkim kategorijama. Naprotiv, „njihova služba mora uzeti u obzir ono što uistinu oblikuje život Crkve, naime, njezine vjerske i moralne svrhe i njezine jedinstvene duhovne kvalitete“.

Papa Franjo zahvalio je vatikanistima što nastoje gledati dalje od površine i izbjegavaju dvostruku zamku pretvaranja vijesti o Vatikanu u puki spektakl ili idealiziranja pod krinkom politike. Odstupajući od svog pripremljenog teksta, Rimski je biskup zahvalio novinarima na osjetljivosti koju često pokazuju govoreći o skandalima Crkve, ističući poštovanje prema žrtvama i njihovu tišinu punu srama pred najjezivijim detaljima.

Posao novinara koji izvještavaju o vatikanskim aktivnostima zahtijeva kombiniranje „istančanosti duha“ s novinarskom vještinom, kako bi se događaji u Vatikanu prenijeli „svjedočenjem, čak i prije upotrebe riječi“. Njihova je zadaća, zaključio je Papa, „ne skrivati stvarnost i njezine bijede, ne zaslađivati napetosti, ali u isto vrijeme ne stvarati nepotrebnu buku, nego nastojati uhvatiti bitno, u svjetlu naravi Crkve“, piše Vatican News.