Problema ne nedostaje, ali su oni i dokaz da je Crkva živa i da se ne boji naviještati Evanđelje – istaknuo je papa Benedikt XVI., primivši u audijenciju, u četvrtak, 16. veljače, oko 80 europskih i afričkih biskupa okupljenih u Rimu na Drugom simpoziju biskupskih konferencija tih dvaju kontinenata, zajedno s izaslanicima vatikanskih ustanova i crkvenih tijela.

Biskupi

Vjera i ljubav međusobno se prosvjetljuju u svojoj istini – rekao je Sveti Otac sudionicima spomenutoga simpozija, te im preporučio da tu vezu održe čvrstom u odnosima među Crkvama u Africi i Europi. Lijepo je vidjeti kako Crkva u Africi, iako živi usred brojnih teškoća, i iako su joj potrebni mir i pomirenje, rado dijeli svoju vjeru s drugima – istaknuo je Papa.
Nada i radost koje izražavaju afričke crkvene zajednice uvijek su trenutak milosti za Crkve u Europi – primijetio je potom Sveti Otac ističući da postoje i zajednički zahtjevni izazovi s kojima se valja suočiti. Na prvom je mjestu vjerska ravnodušnost koja – prema Papinim riječima – brojne osobe dovodi do toga da žive kao da Boga nema, ili da se zadovolje nekom neodređenom religioznošću, nesposobnom odmjeriti se s pitanjem istine i dužnom dosljednošću. Danas se, ponajviše u Europi, ali i u nekim dijelovima Afrike, osjeća teret sekularizirane sredine, koja je često protivna kršćanskoj vjeri – primijetio je Papa.
Drugi izazov u naviještanju Evanđelja jest hedonizam koji je pridonio prodiranju krize vrednota u svakodnevni život, u strukturu obitelji, u način tumačenja smisla života – napomenuo je Sveti Otac te dodavši da je znak vrlo velike društvene slabosti također širenje pojava poput pornografije i prostitucije, izrazio uvjerenje da su nazočni biskupi svjesni tih izazova koji – kako je rekao – potiču njihovu pastoralnu savjest i njihov osjećaj odgovornosti.
Ti izazovi ne trebaju obeshrabriti, nego obnoviti zauzimanje i nadu, stavljajući u središte pastoralne pozornosti prije svega obitelj, koja je „kućna crkva“, „čvrsto jamstvo“ za obnovu društva, „čuvar navikā, tradicijā, običajā, i obredā prožetih vjerom“, „najprikladniji teren za cvjetanje zvanjā koja su u opasnosti od današnjega konzumističkog mentaliteta; obitelj koja je i odgojni stožer mladih.
Europi su i Africi, naime, potrebni velikodušni mladi, koji znaju odgovorno preuzeti na sebe svoju budućnost – istaknuo je Sveti Otac te potaknuo sve ustanove da se zauzmu da hod mladih ne bude obilježen nesigurnošću i tminom, nego neka bude poduprt kulturnim odgojem, prosvijetljenim svjetlošću Evanđelja. Kultura hranjena vjerom vodi do istinskoga očovječenja, dok lažne kulture na kraju vode do dehumanizacije – rekao je Papa te dodao da smo i u Europi i u Africi imali žalosnih primjera.
Sveti je Otac govor završio pozivajući sve vjernike na molitvu i zalaganje u suočavanju s brojnim problemima koji su uočeni tijekom simpozija. Jasno, problemi ne nedostaju, i ponekad su veliki; ali, s druge strane, oni su i dokaz da je Crkva živa, da se razvija, i ne boji se obavljati svoje evangelizatorsko poslanje – istaknuo je na kraju Sveti Otac.
Na spomenutom skupu, kao što smo već javljali, sudjeluju i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, te bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak s kojim smo tom prigodom razgovarali o tijeku radova i glavnim problemima, a i rezultatima, koji su istaknuti na simpoziju.(rv/bitno.net)