Susret s drugim i otvaranje srca njegovim potrebama prigoda su spasa i blaženstva – rekao je Sveti Otac članovima dobrotvornog društva „Circolo san Pietro, koje je jučer primio u audijenciju u pratnji njihova duhovnika monsinjora Franca Camalda te predsjednika Leopolda Torlonije koji je u pozdravnom govoru podsjetio da zaklada nastoji odgovoriti na povećane zahtjeve potrebitih.

Papa je u svojem nagovoru podsjetio da je tek započeta korizma prikladno vrijeme da se s pomoću Božje riječi i sakramenata obnovimo u vjeri i ljubavi, na osobnoj i zajedničkoj razini. Korizmeno vrijeme je obilježeno molitvom i dijeljenjem, šutnjom i postom, u iščekivanju uskrsne radosti – kazao je Benedikt XVI.

Autentičnost naše vjernosti evanđelju obistinjuje kroz našu pažnju i konkretnu pomoć bližnjima, naročito najpotrebitijima i marginaliziranima, želeći im svako dobro: fizičko, moralno i duhovno. Iako se čini da je suvremena kultura izgubila osjećaj za dobro i za zlo, ipak valja snažno istaknuti da postoji snaga dobra i da pobjeđuje. Odgovornost za druge znači drugome željeti i činiti dobro, nastojeći da se i drugi otvori logici dobra; zanimanje za bližnjega znači vidjeti njegove potrebe, nadvladati okrutnost srca koja zamagljuje tuđe patnje. Karitativna služba tako biva povlašteni oblik evangelizacije, u svjetlu Isusova nauka, prema kojemu je Njemu učinjeno sve ono što učinimo svojoj braći, naročito malenima i odbačenima – ustvrdio je Sveti Otac.

Govoreći o ljubavi prema bližnjemu Papa se osvrnuo na Poslanicu Hebrejima potičući na pozornost jednih prema drugima, na uzajamno poticanje u ljubavi i dobrim djelima. Svoje srce imamo uskladiti s Kristovim srcem, kako bi se potpora drugima pretočila u sudjelovanje i svjesno dijeljenje njihovih patnja i nada, čineći s jedne strane vidljivim beskrajno Božje milosrđe prema svakom čovjeku, koje sja na Kristovu licu, s druge pak strane i svoju vjeru u njega. Susret s drugim i otvaranje srca njegovim potrebama prigoda su za spasenje i blaženstvo – ustvrdio je Benedikt XVI.

Uostalom i danas kao i jučer – nastavio je Papa – svjedočenje ljubavi na poseban način dira srca ljudi. Nova evangelizacija, naročito u jednom kozmopolitskom gradu poput Rima, zahtijeva veliku otvorenost duha i mudru raspoloživost prema svima. U taj se kontekst ucjepljuje djelo Društva svetoga Petra i umreženi potporni pothvati koje svaki dan ostvarujete u korist potrebitih, ne zaboravljajući misije u Laosu i posvajanje na daljinu – rekao je Sveti Otac.

Članovi Društva svetog Petra kao i svake godine uručili su papi Benediktu XVI. „prinos za Papinu ljubav“, prikupljen u rimskim župama. Riječ je o novčanoj pomoći Petrovu nasljedniku da može odgovoriti na bezbrojne zahtjeve koji stižu iz svih dijelova svijeta, naročito iz siromašnijih zemalja – ustvrdio je Papa.

Zaključujući nagovor Papa je zahvalio na velikodušnom i požrtvovnom djelu društva svetoga Petra, koje se rađa iz „vaše vjere i iz svakodnevnog odnosa s Gospodinom. Papa je poželio da vjera, ljubav i svjedočenje i nadalje vode apostolat svakog člana društva, koji redovito sudjeluju u svim liturgijskim slavljima u bazilici svetoga Petra, a to je potvrda vjernosti i odanosti stolici svetoga Petra – zaključio je Sveti Otac zazivajući Božji blagoslov na sve članove Društva da mogu u obitelji, na poslu i u društvu ostvariti svoj kršćanski poziv.(rv/bitno.net)