Papa Franjo je prihvatio ostavku msgr. Darija Edoarda Viganòa, pročelnika Tajništva za komunikaciju, koji će ostati u tajništvu na dužnosti povjerenika. Do imenovanja novoga pročelnika, tajništvo će voditi tajnik tog dikasterija msgr. Lucio Adrián Ruiz, izvijestila je hrvatska redakcija Radio Vatikana.

Nakon naših posljednjih susreta, i poslije dugoga razmišljanja i pozornoga promišljanja o motivima Vašega zahtjeva da učinite „korak natrag“ u izravnoj odgovornosti u dikasteriju za komunikaciju – napisao je Papa msgr. Viganòu – poštujem Vašu odluku i prihvaćam, ne bez izvjesne muke, ostavku na dužnosti pročelnika.

Molim Vas da ostanete u tom dikasteriju, imenujući Vas za povjerenika za Dikasterij za komunikaciju, kako biste novom pročelniku mogli dati svoj ljudski i profesionalni prinos, u projektu reforme koju je potaknulo Vijeće kardinalâ, a s kojom sam se ja složio i odobrio ju – istaknuo je Papa.

Kako prenosi Radio Vatikan, “msgr. Viganò je pak svoje odreknuće objasnio Papi u pismu”:

“Posljednjih je dana došlo do brojnih polemika o mojemu radu što, bez obzira na namjere, destabilizira slojeviti i opsežni rad oko reforme koju ste mi Vi povjerili u lipnju 2015. godine, i koja se sada, zahvaljujući prinosu velikoga broja ljudi, počevši od osoblja, nalazi u završnom dijelu.”

“Brojne polemike” tiču se svojevrsnog skandala koji je nastao kada je otkriveno da je Tajništvo za komunikaciju manipulirao sa sadržajem pisma koje je papa emeritus Benedikt XVI. uputio baš Viganu i to povodom objavljivanja niza od jedanaest knjiga, napisanih od strane jedanaest različitih autora o teologiji pape Franje, koji je prošli tjedan objavljen u Vatikanu.

“Lettergate”, kako sada taj skandal zovu neki mediji, nastao je kada se pokazalo kako su na fotografiji za medije neki dijelovi toga pisma zamućeni. Tajništvo je objavilo samo onaj dio pisma u kojemu Benedikt XVI. ističe kako zbornik od 11 djela dokazuje kako papa Franjo ima duboku teološku formaciju. Zamućeni su oni dijelovi u kojima je Benedikt napisao kako zbog zdravlja i ranije preuzetih obaveza nije u mogućnosti napisati teološki osvrt na knjige izdane u navedenom nizu.

Viganò, pročelnik vatikanskog Tajništva za komunikacije, na javnom je predstavljanju knjiga pročitao i dio pisma koji nije bio čitljiv s fotografije, ali su ga u Tajništvu za komunikacije odlučili prikriti.

Dodatni problemi su nastali kada je otkriveno da je pismo imalo još dijelova koji su prešućeni medijima. U njima Benedikt XVI. izražava čuđenje zbog odabira jednoga od autora koji je pisao o teologiji pape Franje, Nijemca Petera Hünermanna, teologa kojeg je papa emeritus opisao kao predvodnika anti-papinske inicijative u vrijeme njegova pontifikata.

Reakcije na te kontroverze bile su previše i sada su završile ostavkom msgr. Vigana koji je zahvalio Svetom Ocu za očinsko i stalno praćenje, te za poštovanje koje mu je očitovao i na posljednjem njihovu susretu.

Mislim da će moje „stavljanje na stranu“ biti za mene plodna prigoda za obnovu ili, ako se sjetimo Isusova susreta s Nikodemom (Iv 3,1), vrijeme za naučiti „roditi se odozgor“. Uostalom Vi nas niste učili voljeti i živjeti Crkvu ulogâ, nego onu služenja, a to je stil koji sam oduvijek nastojao živjeti – napisao je među ostalim msgr. Viganò.

RV | Bitno.net