Papa Franjo je vjernicima, koji su se unatoč vjetrovitom vremenu u velikom broju okupili i danas, 1. prosinaca u nedjelju,  na Trgu Svetog Petra, objasnio smisao došašća i pozvao svjetsku javnost, posebno zdravstveno osoblje, liječnike i istraživače da pružaju zdravstvenu pomoć osobama zaraženima virusom HIV-a.

Došašće ima posebnu čar, jer u to liturgijsko doba na poseban način doživljavamo smisao povijesti. Otkrivamo ljepotu hoda Crkve, cijelog čovječanstva, naroda, civilizacija i kutura po putevima vremena – rekao je Papa. Taj hod ne završava nikada. Treba se uvijek iznova podići i nastaviti put, otkrivajući smisao cilja vlastitog postojanja i zajedničko obzorje prema kojemu smo se uputili. Pozivajući se na današnje čitanje iz proroka Izaije, Papa je primjetio kako bi ti putevi izgledali mnogo ljepši kad bi se osvarile prorokove riječi, uništilo oružje, prekinulo ratne sukobe, zaboravilo ratovati i kad bi se ljudi više posvetili proizvodnji prehrambenih proizvoda umjesto oružja. To je obzorje prorokove nade, koje nam iznova otkriva došašće.

Ta nada ne razočarava, jer se temelji na Božjoj Riječi – istaknuo je Sveti Otac koji je putem twittera pozvao milijune sljedbenika da se nauče biti poslušni Božjoj Riječi i da budu spremni na Gospodinova iznenađenja.

Osvrnuo se i na obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, izrazivši svim zaraženim bolesnicima posebno djeci svoju blizinu s nadom da će svi imati pristupa lijekovima koji su im potrebni, a ne samo bogati.

IKA