Foto: Screenshot YouTube

Jasno je da je Papina zamisao o Petrovoj službi upravo služenje, a ne vlast – napomenuo je pater Lombardi. Stoga ima svima biti jasno da je služba primata, služba rimskoga biskupa, služba za jedinstvo, koja se uglavnom obavlja kroz ljubav, bratstvo, i uz sinodalnost.

To je važan čimbenik u ovomu papinstvu, koji pokazuje sklad s Pravoslavnom Crkvom, za koju je sinodalnost temeljni vidik hoda Crkve. Put je, međutim, i dalje dug – primijetio je pater Lombardi te dodao da postoje povjerenstva koja proučavaju kako uistinu tumačiti problem primata, s kojim je povezano tisuću godina razdora. Nije, dakle, jednostavno to potpuno objasniti – istaknuo je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Na novinarovo pitanje je li bilo nekih novih čimbenika tijekom protekla dva dana susretâ, pater je Lombardi napomenuo da što je više susreta, to je veća ljubav i više se hodi prema jedinstvu, te istaknuo da činjenica da je ovo bio četvrti susret u kratkom papinstvu pokazuje kako postoji sklad i vrlo jaka želja za zajedničkim hodom.

Osvrnuvši se na Papin poziv da se katolici i pravoslavni nastave zajednički zalagati kako bi odgovorili na poziv za pomoć siromašnih, žrtava rata i drugih, pater je Lombardi objasnio da se ekumenizam, kao i međureligijski dijalog, ne podupiru samo idejama, nego i zajedničkim životom i djelovanjem. Svi se vidici zauzimanja, koje kršćanima dolazi i iz jasnoga evanđeoskog nadahnuća za pravednost, za dobro ljudi, i nadvladavanje velikih problema današnjega čovječanstva – bilo da je riječ o sukobima, siromaštvu, nepoznavanju, potlačenosti – sve se to, naravno, može činiti zajednički, na jasnom zajedničkom temelju nazočnom u Evanđelju – napomenuo je pater Lombardi.

Što se pak tiče prizora koji su ga se najviše dojmili, pater je Lombardi istaknuo trenutak klanjanja u tišini u džamiji, i trenutak kada je Papa zatražio blagoslov, te primio od Patrijarha blagoslov i poljubac, kao i zajednički blagoslov s balkona. Taj smo prizor već vidjeli s drugim papom, ali je on uvijek vrlo izražajan u hodu i zajedničkom pogledu na ljudski rod i njegove probleme – napomenuo je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

RV | Bitno.net