Papa Franjo odobrio je objavljivanje dekreta kojim se potvrđuje čudo zadobiveno zagovorom Pavla VI. Riječ je o ozdravljenju još nerođenoga djeteta u SAD-u 2001. godine.

Papa Pavao VI

Papa Pavao VI. (Giovanni Battista Montini, 1897-1978) bit će proglašen blaženim 19. listopada, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice u subotu 10. svibnja. Papa Franjo primio je u petak 9. svibnja poslijepodne prefekta Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih kardinala Angela Amata, i ovlastio Kongregaciju da objavi dekret o čudu po zagovoru Pavla VI. Riječ je o ozdravljenju još nerođenoga djeteta u SAD-u 2001. godine.

Papa Montini priveo je kraju Drugi vatikanski koncil te vodio Crkvu “mudro i dalekovidno, donoseći iz ljubavi prema istini i teške odluke”, rekao je o Pavlu VI. prigodom 31. obljetnice smrti Benedikt XVI. Njegov, više puta ponovljen, proročki poziv na obnovu svijeta izmučenoga nemirima i nasiljem, putem “civilizacije ljubavi”, rađao se iz njegova potpunoga povjeravanja Isusu, Otkupitelju čovjeka.

Iz učiteljstva Pavla VI. ističu se enciklike Humanae vitae i Populorum progressio. U prvoj poručuje da slobodu valja vezati s istinom, i to pred neprocjenjivim darom ljudskoga života, a u drugoj ističe da je istinski razvoj novo ime mira. Da bi razvoj bio istinski, on treba biti cjelovit, što znači usmjeren na promicanje svakoga čovjeka i cijeloga čovjeka.

Papa Franjo ovlastio je Kongregaciju da objavi i dekrete o čudu koje se pripisuje zagovoru sluge Božjega Luigia Caburlotta, biskupijskoga svećenika, utemeljitelja instituta Kćeri sv. Josipa; o herojskim krepostima sluge Božjega Giacoma Abbonda, biskupijskoga svećenika; o herojskim krepostima sluge Božjega Jacinta Alegrea Pujalsa, svećenika Družbe Isusove i o herojskim krepostima časne Božje službenice Carle Barbare Colchen Carre de Marlberg, majke obitelji, utemeljiteljice društva Kćeri sv. Franje Saleškoga. (IKA/Bitno.net)