“U srcu sam blizu vama, Svetoj zemlji, svim ljudima koji je nastanjuju, Izraelcima i Palestincima i molim da čežnja za mirom na kraju prevlada. Želim da znate da vas Crkva i ja nosimo u srcu”, piše u pismu koje je papa Franjo poslao teologinji židovsko-kršćanskog dijaloga Karmi Ben Johanan, a naslovio “svojoj židovskoj braći i sestrama u Izraelu”.

Spomenuta teologinja jedna je od inicijatora apela za osnaživanje židovsko-kršćanskog prijateljstva, upućenog Svetom Ocu, a koje je potpisalo 400 rabina i profesora, javlja Vatican News.

U pismu, koje nosi nadnevak 2. veljače, Papa je podsjetio da Sveta zemlja, nažalost, nije izuzeta od previranja koja se šire svijetom i koja tvore “svjetski rat u dijelovima” te uzrokuju “strepnje i bol”.

Papa je također naglasio da je rat između Izraela i Hamasa “doveo do podjela u globalnom javnom mnijenju, što ponekad dovodi do različitih oblika antisemitizma i antijudaizma”.

“Iznimno smo zabrinuti zbog groznog porasta napada protiv Židova diljem svijeta. Nadali smo se da će ‘nikada više’ biti refren koji će čuti nove generacije no sad vidimo da put pred nama zahtjeva još veću suradnju kako bi se iskorijenio ovaj fenomen.”

“Mogu samo ponovno istaknuti da su (…) spone koje nas povezuju posebne i jedinstvene, bez želje da umanjim, naravno, veze i obveze koje Crkva ima s drugima. Put koji Crkva prolazi s vama, drevnim ljudima saveza, odbacuje svaki oblik antijudaizma i antisemitizma, nedvosmisleno osuđujući manifestacije mržnje prema Židovima i židovstvu kao grijeh protiv Boga.”

Premda je teško vidjeti budućnost u kojem svjetlo zamjenjuje tamu i u kojem prijateljstvo zamjenjuje mržnju, “mi, kao Židovi i katolici, svjedoci smo upravo takvom horizontu”, zaključio je Papa.

Karma Ben Johanan zahvalila mu se na “povjerenju i duhu prijateljstva” u izjavi za L’Osservatore Romano.

“Spremni smo surađivati kako bi mržnja i nasilje nestali te kako bi se otvorila vrata za istinski mir sviju nas koji živimo u ovoj zemlji: Židove, kršćane i muslimane. Pridružujemo se kršćanima u vjerovanju da religije mogu biti kreativna snaga sposobna otvarati puteve koji bi inače bili zatvoreni.