Potrebno je dati učinkovit odgovor novim generacijama kako bi mogle vratiti smisao života – za papu Franju to je način rješavanja sekularizma iz prošlih desetljeća, koji je doveo do gubitka osjećaja pripadnosti kršćanskoj zajednici i ravnodušja prema vjeri i njezinim sadržajima.

Sveti Otac je o tomu govorio kao o ozbiljnim problemima u svojem govoru sudionicima plenarnoga zasjedanja Dikasterija za evangelizaciju, Odjela za temeljna pitanja u svijetu. Papa Franjo – koji je zamolio mons. Filippa Ciampanellija, iz Državnoga tajništva da pročita tekst – usredotočio se na stanje u kojem se nalaze razne mjesne Crkve, na duhovnost milosrđa i na pripremu za jubilej.

Obnoviti odnose s obiteljima i centrima za formaciju

Sveti Otac se ponajprije osvrnuo na današnji svijet i istaknuo da se poziv na autonomiju osobe, istaknut kao jedno od očekivanja sekularizma, ne može teoretizirati kao neovisnost od Boga, jer upravo Bog jamči slobodu osobnog djelovanja. Potom se usredotočio na novu digitalnu kulturu koja pridonosi napretku čovječanstva, primjerice na području medicine i zaštite svega stvorenoga, ali sa sobom nosi i viziju čovjeka koja se pokazuje problematičnom što se tiče potrebe za istinom koja prebiva u svakom čovjeku, zajedno s potrebom za slobodom u međuljudskim i društvenim odnosima.

„Veliki problem koji leži pred nama jest razumijevanje kako prevladati prekid do kojega je došlo u prenošenju vjere. U tu svrhu hitno je potrebno obnoviti učinkovit odnos s obiteljima i centrima za formaciju. Kako bi se prenijela vjera u uskrsloga Gospodina, koja je središte evangelizacije, potrebno je značajno iskustvo proživljeno u obitelji i u kršćanskoj zajednici kao susret s Isusom Kristom koji mijenja život. Bez tog stvarnog i egzistencijalnog susreta uvijek ćemo biti podvrgnuti iskušenju da vjeru učinimo teorijom, a ne svjedočanstvom života“, kazao je Papa.

Poticati službu katehete

Što se tiče prioritetnoga pitanja prenošenja vjere, Papa je podsjetio na važnost kateheze i uloge onih koji su primili i koji će primiti službu katehete, kako bi ojačali u svojemu zauzimanju u službi evangelizacije. Izrazio je također nadu da će biskupi podupirati i pratiti zvanja za tu službu, osobito među mladima, kako bi bio što manji jaz među generacijama i kako prenošenje vjere ne bi izgledalo kao zadatak povjeren samo starijim osobama. Potaknuo je na pronalaženje načina na koje bi se Katekizam Katoličke Crkve mogao i dalje upoznavati, proučavati i valorizirati, da bi se iz njega crpilo odgovore za nove potrebe.

Brinuti o pastoralu svetišta

Osvrćući se na duhovnost milosrđa, koja je također temeljni sadržaj u evangelizacijskom djelu, Sveti Otac je potaknuo na brigu o pastoralu svetišta koji treba biti prožet milosrđem, kako bi oni koji dolaze u ta mjesta mogli u njima pronaći oaze mira i spokoja.

„Božje milosrđe nikada ne nedostaje, a mi smo pozvani svjedočiti ga i učiniti da, takoreći, kola žilama tijela Crkve. Bog je milosrđe: tu je vječnu poruku, novom snagom i metodama, ponovno uputio sveti Ivan Pavao II. za Crkvu i čovječanstvo na početku trećeg tisućljeća“, rekao je Sveti Otac.

Služba misionarā milosrđa

Za Papu je važno i zauzimanje misionarā milosrđa u podjeli sakramenta pomirenja jer daju svjedočanstvo koje bi trebalo pomoći svećenicima da ponovno otkriju milost i radost što su službenici Boga koji prašta uvijek i bez ograničenja i koji ne samo da čeka, nego ide u susret, ide u potragu, jer on je milosrdni Otac, a ne gospodar, on je Dobri pastir, a ne plaćenik.

„Kada se evangelizacija provodi s pomazanjem i stilom milosrđa, nailazi na veće slušanje, a srce se otvara s više raspoloživosti za obraćenje. Naime, dirnuti smo u ono što osjećamo da nam je najpotrebnije, a to je čista, besplatna ljubav, koja je izvor novog života“, napomenuo je papa Franjo.

Uskoro apostolsko pismo koje najavljuje Jubilej

Što se tiče sljedeće Svete godine, papa Franjo je kazao što će ju obilježavati i preporučio je da se prihvat hodočasnika, osim u strukturnim i kulturnim radovima koji su potrebni, očituje također u omogućavanju da prožive iskustvo vjere, obraćenja i oprosta, susrećući se sa živom zajednicom koja to svjedoči.

„Bit će to Jubilej u kojem se treba istaknuti snaga nade. Za nekoliko tjedana objavit ću apostolsko pismo za njegovu službenu objavu: nadam se da će te stranice mnogima pomoći u razmišljanju i ponajviše u konkretnom življenju nade“, kazao je.

Ponovno otkriti molitvu

Na kraju, papa Franjo je podsjetio da je ova godina koja prethodi Jubileju posvećena molitvi te potiče vjernike da mole više i bolje, u školi Marije i svetaca i svetica.

„Trebamo ponovno otkriti molitvu kao iskustvo bivanja u Gospodinovoj prisutnosti, osjećaja da nas On razumije, prihvaća i voli. Kao što nas je Isus poučio, nije riječ o tomu da umnažamo svoje riječi, već o tomu da damo prostora tišini kako bismo poslušali njegovu Riječ i prihvatili ju u svojem životu“, rekao je Sveti Otac.