Vatikanski glasnogovornik o. Federico Lombardi izjavio je kako Papa neće biti opremljen pancirkom niti će papamobil biti zatvoren tijekom apostolskog pohoda Srednjoafričkoj Republici, unatoč nasilju koje već nekoliko godina potresa tu zemlju, prenosi Catholic Herald.

„Ovo mi je prva vijest o tome“odgovorio je Lombardi na novinarsko pitanje hoće li Papa nositi pancirku tijekom posjeta: „Bilo bi zaista čudno voziti se u otvorenom papamobilu pritom noseći prsluk otporan na metke. Nisam čuo ništa o tome i ne vjerujem da će to biti tako“.

Lombardi je naglasio kako „neće negirati“ činjenicu kako je u Vatikanu pojačano osiguranje nakon napada u Parizu, nadodavši međutim kako se to neće odraziti na posjet Srednjoafričkoj Republici.

Premda su prije mjesec dana, zbog pojačanog nasilja, izražene sumnje u posjet Svetog Oca toj zemlji, istaknuto je kako se trenutačno „nadgleda situacija“, ali da će do posjeta sigurno doći.

Podsjećamo, nasilje između Seleka i anti-Balaka, dviju skupina koju većinom čine muslimani i kršćani, dovelo je do nekoliko tisuća mrtvih i na desetke tisuća raseljenih osoba.

Unatoč tome neki smatraju kako je netočno navedene sukobe stavljati u kontekst religijskog nasilja.

„Mediji su, prozvavši nasilje u Srednjoafričkoj Republici religijskim sukobom, karikirali taj sukob. To oslobađa krivnje one koji su ga započeli. Ne može se govoriti o religijskom sukobu jer se nijedan njegov akter ne poziva na borbu u Božje ime ili na obranu religijske ideologije. Neki se bore kako bi zadobili moć, drugi kako bi prognali one koji ih zlostavljaju“ izjavio je o. Bernard Kinvi, dobitnik nagrade organizacije Humans Right Watch, koji je spasio oko 1500 pretežno muslimanskih života tijekom sukoba.

Papa od 25. do 30. studenog planira posjetiti Keniju, Srednjoafričku Republiku i Ugandu. Tijekom pohoda služit će mise u glavnim gradovima triju država, susresti se s brojnim političkim i religijskim vođama te posjetiti džamiju u Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike.

Premda je posjet džamiji bio isplaniran prije pariških napada, sam čin, koji će ostaviti dubok trag u zemlji natopljenoj sukobima, sigurno će imati i globalni odjek.

Tino Krvavica, Catholic Herald | Bitno.net