Papa

Prvi je mučenik Crkve – rekao je Sveti Otac pred više od 40.000 vjernika – snagu za suočavanje sa svojim progoniteljima crpio iz odnosa s Kristom.

Sveti Stjepan, doveden na sud pred Veliko vijeće pod optužbom da je izjavio da će Isus razoriti hram i promijeniti običaje predane od Mojsija, ističe da „Bog ne prebiva u zgradama napravljenim ljudskom rukom“ (Dj 7, 48). Isus je mjesto pravoga bogoštovlja – napomenuo je Papa – novi hram koji, prinošenjem samoga sebe na križu, zamjenjuje stare žrtve. Novi hram u kojemu prebiva Bog jest Njegov Sin, koji je poprimio ljudsko tijelo; on je ljudskost Krista, Uskrsloga koji okuplja narode i sjedinjuje ih u Sakramentu svojega Tijela i svoje Krvi – istaknuo je Papa.

Bog se nikada ne umara ići u susret čovjeku, unatoč tomu što često nailazi na uporno protivljenje. Tijelo je Isusovo novi hram Božji, mjesto nazočnosti živoga Boga. U Njemu je i Bog i čovjek, a Bog i svijet tu su u dodiru – istaknuo je Sveti Otac. Isus preuzima na sebe sav grijeh ljudskoga roda kako bi ga ponio u Božju ljubav, te ga u njoj ‘spalio’. Približiti se Križu, ući u zajedništvo s Kristom, znači ući u to preoblikovanje. To znači doći u dodir s Bogom, ući u pravi hram.

Snagu za suočavanje sa svojim progoniteljima sveti je Stjepan – prema Papinim riječima – crpio iz svojega odnosa s Kristom, iz razmišljanja o povijesti spasenja, gledajući Očevo djelovanje. I naša se molitva ima jačati slušanjem Riječi Božje – istaknuo je Sveti Otac. On, Sin Božji, hram je koji nije napravljen ljudskom rukom, i u kojemu je nazočnost Boga Oca postala tako bliskom da je ušla u naše ljudsko tijelo da bi nas povela Bogu, da bi nam otvorila vrata Neba. Naša molitva stoga ima biti promatranje Isusa zdesna Bogu, Isusa kao Gospodara našega svakodnevnog života – istaknuo je na kraju Sveti Otac.

Pozdravljajući nakon kateheze nazočne hodočasnike na raznim jezicima, i posebno poljske vjernike koji su u Rim stigli u prigodi prve obljetnice beatifikacije Ivana Pavla II., Papa im je poručio da svjedočanstvo života blaženoga Ivana Pavla II., njegov nauk i ljubav prema domovini, ostanu njihova posebna baština.

U mnoštvu okupljenom na Trgu svetoga Petra bilo je i više skupina hrvatskih hodočasnika koje je Sveti Otac pozdravio ovim riječima: „Radosno pozdravljam i blagoslivljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito mlade iz Dubrovnika te vjernike iz župa Svih Svetih iz Sesveta, Svetog Marka iz Selnice i Svetog Antuna Pustinjaka iz Kršana. Dragi prijatelji, započeli smo mjesec posvećen Blaženoj Djevici Mariji! Molite svakodnevno kako bi vas Njezin zagovor pratio na životnom putu. Hvaljen Isus i Marija!“ (rv/bitno.net)