Naša je duša opet potresena tužnim vijestima o strašnim djelima terorizma i nasilja, koja su uzrokovala bol i smrt. Mislim na dramatične događaje u Münchenu, u Njemačkoj i u Kabulu, u Afganistanu, gdje su mnoge nevine žrtve izgubile život. Izražavam blizinu obiteljima žrtava i ranjenih. Pozivam vas da se ujedinite s mojom molitvom, kako bi Gospodin nadahnuo u svima dobre odluke i bratstvo. Koliko se teškoće sve više čine nesavladivima, a izgledi za mir i sigurnost tamnima, toliko upornija treba biti naša molitva – rekao je Sveti Otac nakon podnevnog nagovora.

Prije molitve Angelusa, osvrnuo se na današnje evanđelje u kojem Isus učenike poučava molitvi Očenaša. Istaknuo je da je riječ Oče „tajna“ Isusove molitve i „ključ“ koji nam pruža za ulazak u odnos povjerenja s Ocem. Kršćanska molitva prije svega daje prostor Bogu, što Očenaš čini u prva dva zaziva – „sveti se ime tvoje“ i „dođi kraljevstvo tvoje“ – napomenuo je Papa.

Tri molbe za kruhom, oprostom i pomoći u kušnjama izražavaju pak temeljne potrebe. „Ne može se živjeti bez kruha, ne može se živjeti bez oprosta i ne može se živjeti bez Božje pomoći u napastima“ – napomenuo je Sveti Otac. Uz molbu oprosta je naglasio da „jedino svijest kako smo grješnici kojima je beskrajno božansko milosrđe pružilo oprost, može nas učiniti spremnima za konkretna djela bratskoga pomirenja“.

Bog poznaje naše potrebe, ali želi da mu ih predstavimo s odvažnošću i ustrajnošću, zato što je to „naš način sudjelovanja u njegovom djelu spasenja“ – objasnio je Sveti Otac. „Molitva je prvo i glavno ‘sredstvo rada’ u našim rukama“; ne služi da „Boga uvjerimo, nego ojačamo svoju vjeru i strpljivost.“

Papa je napomenuo kako je ono najvažnije za što trebamo moliti, a što gotovo nikada ne tražimo – Duh Sveti. Po njemu živimo u mudrosti i ljubavi, čineći Božju volju. „Kako bi lijepa bila molitva ovoga tjedna – rekao je Papa –, kad bi svatko od nas molio Oca: ‘Oče, daj mi Duha Svetoga!’“ Nakon Angelusa, podsjetio je na skori Svjetski dan mladih u Krakovu, pozvavši vjernike da molitvom prate njegov pohod Poljskoj i tamo okupljene mlade.

„Molim za sve žrtve terorizma u svijetu. Molim vas, nikad više terorizam! To je put bez izlaza“ – poručio je papa Franjo sa svojeg računa na Instagramu @Franciscus. Jutros se u Iraku dogodio novi napad s 10 žrtava, a jučer se pak napad zbio u Afganistanu, s više od 80 mrtvih. Prošle nedjelje, tijekom Angelusa na Trgu sv. Petra, Papa je uputio apel nakon napada u Nici da se okonča ubijanje te je pozvao na izgradnju svijeta utemeljenog na prihvaćanju.

Radio Vatikan | Bitno.net