Papa

Molitva je djelo Duha Svetoga u nama – istaknuo je Benedikt XVI. na jučerašnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra govoreći o molitvi u poslanicama Svetoga Pavla, a osvrnuvši se na dan obitelji koji se prekjučer slavio uputio je apel za potporu obitelji i poželio da nedjelja, dan Gospodnji, bude neradni dan i prigoda za jačanje obiteljskih veza.

U katehezi je, govoreći o molitvi u Pavlovim poslanicama, objasnio značenje molitvenog „dara“. Molitva je za svetoga Pavla „plod žive, stvarne i oživljavajuće prisutnosti Duha Oca i Sina“. Ona je dakle djelo Očeva i Sinova Duha – istaknuo je Benedikt XVI.

Tumačeći molitvu u Poslanici Rimljanima, rekao je da se u molitvi „možemo otvoriti Bogu, staviti mu na raspolaganje svoje vrijeme“. U molitvi više nego u drugim okolnostima kršćanskog života bivamo svjesni svoje slabosti, siromaštva, svojih ograničenja, jer se nalazimo pred svemogućim i uzvišenim Bogom. Što dublje uranjamo u molitvu, više osjećamo svoju ograničenost, ne samo u svakodnevnim stvarnim okolnostima nego i u odnosu s Bogom. U nama dakle raste potreba da se sve više pouzdajemo u Njega – kazao je Sveti Otac.

A to se upravo zbiva po djelovanju Duha Svetoga koji prosvjetljuje naš um i zagrijava srce dok nas usmjerava prema Bogu. Molitva je prema svetom Pavlu prije svega zahvat Duha Svetoga u našu ljudskost da postanemo svjesni svoje slabosti i da nas kao ljude vezane za materijalne stvarnosti preobrazi u duhovne ljude – objasnio je Papa dodajući: Duh Sveti nas dakle mijenja, jer se po njegovoj nazočnosti u nama ostvaruje naše ujedinjenje s Kristom, jer smo posinjeni u Sinovu duhu. Sveti Pavao dakle govori o Duhu Kristovu i o Duhu Očevu: Nije se Bog Otac očitovao samo u utjelovljenju Sina, nego se Njegov duh očituje u životu i djelovanju raspetoga, umrlog i uskrslog Isusa. Duh Sveti nas dakle usmjerava prema Isusu Kristu – objasnio je Benedikt XVI.

Kako se djelo Duha Svetoga odražava u kršćanskom životu ako se omogući da Kristov duh bude nutarnje načelo svekolikog čovječjeg djelovanja? Po molitvi nadahnutoj Duhom Svetim oslobađamo se od svakog oblika straha i ropstva i uživamo istinsku slobodu djece Božje. Duh Sveti nas oslobađa od svih životnih proturječnosti, a ne naša volja. U molitvi kušamo istinsku slobodu koja dolazi od Duha Svetoga, slobodu od zla i grijeha za dobro i za život, za Boga – ustvrdio je Papa a potom objasnio kako sveti Pavao shvaća slobodu.

Sloboda prema svetom Pavlu nije razuzdanost ni mogućnost odabira zla, nego plod Duha koji je ljubav, radost, mir, velikodušnost, dobrohotnost, dobrota, vjernost, blagost i vladanje samim sobom. Prava je sloboda u ostvarenju dobra, istinske radosti, zajedništva s Bogom a ne u robovanju okolnostima koje nas otuđuju od Boga – rekao je Benedikt XVI.

Ako Kristovu duhu omogućimo da u nama djeluje onda i odnos s Bogom – nastavio je Papa – biva toliko dubok da ga ne može poljuljali ni jedna stvarnost ni okolnost. Tada shvaćamo da molitva ne oslobađa od kušnji i patnji, nego nam omogućuje da možemo kušnje i patnje živjeti u jedinstvu s Kristom, s njegovim patnjama, u nadi da ćemo sudjelovati i u njegovoj slavi. Često se u svojoj molitvi s pouzdanjem obraćamo Bogu da nas oslobodi od fizičkog i duhovnoga zla i čini nam se da nas Bog ne sluša i stoga smo u opasnosti da klonemo – kazao je Papa i nastavio: A Bog sluša svaku molitvu, a u postojanoj i pouzdanoj molitvi sa svetim Pavlom možemo shvatiti da sadašnje patnje ne priječe buduću slavu koja će biti objavljena u nama. Molitva nas dakle ne oslobađa od kušnja i patnja, nego nam omogućuje da ih živimo i s njima se sučeljavamo novom snagom, s istim Isusovim povjerenjem kada se molio Bogu – objasnio je Sveti Otac dodajući.

Ni odgovor Boga Oca na molitve Sina nije bio neposredno oslobađanje od patnja, križa, smrti, nego je bio veći i dublji. Na križ i smrt Bog je odgovorio uskrsnućem Sina, dakle novim životom. Molitva u Duhu Svetom i nama dakle omogućuje da teret svakodnevice podnosimo u punoj nadi i pouzdanju u Boga koji odgovara kao što je odgovorio Sinu – ustvrdio je Benedikt XVI.

Osim toga – dodao je Sveti Otac – molitva u Duhu Svetom nije zatvorena u sebe, nego se otvara sudjelovanju u cviljenju i patnjama našega vremena i tako biva zagovor za druge, nositeljica nade za sve stvoreno, izraz ljubavi koju je Bog po darovanom nam Duhu, izlio u naša srca. Poželjevši da se u molitvi otvorimo prisutnosti i djelovanju Duha Svetoga, koji nas potiče da srcem i dušom prionemo uz Boga te da tako Kristov Duh postane snaga naše molitve, Papa je potaknuo sve da budu sigurni da nikada nisu sami, a potom je na raznim jezicima pozdravio vjernike.

Skupinu hrvatskih hodočasnika pozdravio je riječima: Radosno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito profesore i studente Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju iz Zagreba. Dragi prijatelji, prošle nam je nedjelje Krist dao temelj svakog odnosa, a to je: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Nosite ovu zapovijed u svom srcu i vršite je uvijek i na svakom mjestu. Hvaljen Isus i Marija! (rv/bitno.net)