Trećeg dana svog apostolskog putovanja u DR Kongo, u četvrtak 2. veljače, papa Franjo se susreo s mladima i vjeroučiteljima iz mjesne Crkve na Stadionu mučenika u glavnom gradu Kinshasi.

Papa je zahvalio kongoanskoj mladeži na iskazanoj ljubavi i plesu. U svom obraćanju Sveti je Otac pozvao mlade u Demokratskoj Republici Kongo da pogledaju u svoje ruke i razmisle o tome kako svaki prst predstavlja različiti sastojak za budućnost. Prije svega, napomenuo je Papa, ničije ruke nisu jednake drugima jer svaki čovjek predstavlja jedinstveno i neponovljivo blago. Pritom svatko od vas mora odabrati hoće li stisnuti ruku u šaku ili će ju otvoriti prema Bogu i drugima.

Prvi i najjači prst je palac, rekao je Papa te dodao da je najbliži srcu i simbolizira molitvu koja daje pokretačku snagu u vašim životima. Molitva je, istaknuo je, temeljni sastojak vaše budućnosti, a za unutarnji rast trebate slušati Božju riječ i njegovati živu molitvu.

Isus je pobijedio zlo. On je od svog križa napravio most do uskrsnuća. Dakle, svakodnevno podižite ruke prema Gospodinu, hvalite ga i blagoslivljajte, istaknuo je. S Isusom trebate razgovarati kao s najboljim prijateljem, povjeriti mu vaše strahove i reći mu najdublje tajne vašega života, dodao je Papa. Bog voli ovakvu živu, konkretnu i iskrenu molitvu, rekao je. Omogućuje mu da intervenira, da uđe u vaš svakodnevni život na poseban način, da dođe sa svojom snagom mira, a to jest Duh Sveti, dodao je.

Izgradnja zajednice

Papa Franjo se zatim okrenuo kažiprstu koji predstavlja zajednicu. Pozvao je mlade u Demokratskoj Republici Kongo da se ne izoliraju jedni od drugih, već da prigrle oko sebe one osobe koje se čine usamljenima ili pate. Papa je iznio negativne primjere upotrebe droga ili čarobnjaštva, koje ovisniku daju osjećaj da je svemoćan, a u stvarnosti na kraju oduzima sve što mu je drago i ostaje u potpunosti sam.

Društvene mreže, dodao je, također mogu dezorijentirati one koji provode previše vremena pregledavajući njihov sadržaj. Ništa ne može zamijeniti energiju koju dobivamo iz zajedničkog druženja i susreta, sjaj u vašim očima, radost razmjene ideja, istaknuo je Papa.

Sveti Otac potaknuo je mlade Kongoance da grade zajednicu, da se bore za bratstvo i da sanjaju o homogenijem svijetu. Znam da ste u više puta pokazali da ste, čak i uz velike žrtve, spremni ustati u obrani ljudskih prava u nadi za bolju budućnost svih u vašoj zemlji, rekao je.

Poštenjem u borbi protiv korupcije

Poštenje, rekao je Papa, nudi treći sastojak za bolju budućnost i pruža protuotrov za rak korupcije. Govoreći otvoreno, papa Franjo je uputio apel građanima Demokratske Republike Kongo da odbace svaki oblik korupcije, pozivajući ih, na francuskom, recite ne korupciji! Ne dajte da vas svlada zlo. Pobijedite zlo dobrim, potaknuo ih je Sveti Otac.

U obraćanju, Papa je podsjetio na 26-godišnjeg mladića Floriberta Bwana Chuija koji je prije 15 godina ubijen u Gomi jer je blokirao prolaz pokvarenoj hrani koja bi štetila zdravlju ljudi. Mladi kršćanin, istaknuo je Papa, rekao je ne prljavštini korupcije.

Ako vam netko ponudi mito ili vam obeća usluge i mnogo novca, nemojte upasti u zamku. Nemojte se dati prevariti! Ne dajte se uvući u močvaru zla, naglasio je Papa.

Oprost da se prošlost ne ponovi

Papa se okrenuo prema prstenjaku, prstu koji simbolizira oprost i podsjetio mlade da sva najveća dobra u njihovim životima uključuju slabost, umor i teškoće. Oprost, rekao je, znači biti u stanju početi ispočetka. Oprostiti ne znači zaboraviti prošlost; to znači odbiti je ponoviti.

Papa Franjo je istaknuo da zadnji i najmanji prst predstavlja službu. Radeći postupke za druge, rekao je Papa, često se to čini samo kao malena kap u moru, ali upravo je malenost i odluka da postanemo maleni ono što privlači Boga.

Na kraju, Papa je pozvao kongoansku mladež da rade za bolju budućnost u njihovoj zemlji, često razmišljajući o tih pet sastojaka: molitvi, zajednici, poštenju, praštanju i služenju. Nikada se nemojte obeshrabriti, poručio im je, prenosi Vatican News.