Obraćenje, formacija, prevencija. Papa Franjo upućuje na sustavno djelovanje koje svi koji danas imaju odgojne odgovornosti i rade u sredinama s maloljetnicima – u Crkvi, društvu i obiteljima – trebaju ostvariti kako bi iskorijenili kulturu smrti koju nosi svaki oblik zlostavljanja: seksualno zlostavljanje, zloporaba savjesti i zloporaba moći. Papa rabi jasne i odlučne riječi u poruci sudionicima skupa naslovljenoga „Prihvatiti i odgajati u sigurnim sredinama. Promicati zaštitu djece u vrijeme bolesti COVID-19 i dalje“, koji se u petak, 4. studenog, održao u Rimu, u sjedištu Dikasterija za komunikaciju.

Neka zaštita maloljetnika bude sve konkretnije redovni prioritet u odgojnom djelovanju Crkve; neka bude promicanje otvorene, vjerodostojne i pouzdane službe, u odlučnoj suprotnosti s bilo kojim oblikom prevlasti, povrede intimnosti i sudioničke šutnje – poručio je papa Franjo sudionicima skupa na kojemu su sudjelovali – uživo i on line – predstavnici Europskoga parlamenta, Talijanskoga parlamenta i poštanske policije.

Taj projekt označava još jedan korak na putu suradnje među crkvenim i laičkim udrugama u borbi protiv zla koje još danas postoji i ustraje, kao što je zlostavljanje djece. Skup je rezultat dvogodišnjega slušanja, istraživanja i formacije, u okviru projekta „Safe“, talijanske inicijative koju sufinancira Europska unija, a ostvarene zahvaljujući iskustvu Zajednice Ivan XXIII. koja se bavi nezaštićenom djecom i žrtvama zlostavljanja, u bliskoj suradnji sa psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, odvjetnicima i akademicima.

Riječ je o radu koji je započeo ‘odozdo’, kao izraz aktivnoga sudjelovanja Božjega naroda na putu osobnoga i zajedničkoga obraćenja – primijetio je Papa u poruci koju je potpisao 21. listopada, a koja je pročitana na početku konferencije. Put je to – dodao je – koji smo kao Crkva pozvani prijeći svi zajedno, potaknuti žalošću i stidom zato što nismo uvijek bili dobri čuvari, štiteći maloljetnike koji su nam povjeravani u našim odgojnim i društvenim aktivnostima.

Papa Franjo želi proces obraćenja koji pak hitno zahtijeva obnovljenu formaciju svih koji imaju odgojne odgovornosti i koji rade u sredinama s maloljetnicima, u Crkvi, u društvu, u obitelji. Samo će tako, sustavnim djelovanjem preventivnoga savezništva, biti moguće iskorijeniti kulturu smrti čiji je nositelj svaki oblik zlostavljanja: seksualno zlostavljanje, zloporaba savjesti, zloporaba moći.

Ako je zlostavljanje čin izdaje povjerenja, koji one koji ga podnesu osuđuje na smrt i stvara duboke pukotine u kontekstu u kojemu se događa, prevencija treba biti trajan proces promicanja uvijek obnovljene i sigurne pouzdanosti prema životu i budućnosti, s kojom bi maloljetnici trebali računati. To je zadaća koja se odnosi na odrasle, koji su pozvani otkriti poziv „majstora odgoja“ i truditi se biti mu vjerni. To konkretno znači – objasnio je Papa – podupirati izražavanje talenata onih koje pratimo; poštovati njihovo vrijeme, slobodu i dostojanstvo; suprotstavljati se svim sredstvima napastima zavođenja i navođenja, koji samo prividno mogu olakšati odnose s mladim naraštajima.

Upravo na mlade gleda papa Franjo, posebno na one uključene u taj projekt. Gleda ih – kako je napisao – s povjerenjem i nadom, jer upravo oni traže odlučnu obnovu pred ranama zlostavljanja utvrđenima kod njihovih vršnjaka. Oni su mladi apostoli mladih – istaknuo je Papa navodeći riječi Pavla VI.: ‘Prinos mladih bit će dragocjen u prepoznavanju rizičnih stanja i u hrabrom pozivanju cijele zajednice na njezinu odgovornost u zaštiti maloljetnika, na preispitivanje načina uspostavljanja odnosa s malim naraštajima, kako bismo ih ponovno uvjerili u ljepotu susreta, razgovora, igre i sanjanja’.

Papa Franjo je stoga ponovno uputio apel odraslima koji su sudjelovali na tom putu s mladima, štoviše, poželio im je da i dalje budu vjerodostojni, odnosno odgovorni u skrbi i dosljedni u svjedočenju. Da budu promicatelji i čuvari obnovljenoga odgojnog saveza među generacijama i među raznim kontekstima razvoja maloljetnika, sposobni poticati među njima generativnu i zaštitnu povezanost, posebno u ovom slojevitom vremenu pandemije – istaknuo je Papa potičući laičke udruge da ustraju u tom djelu formacije za suodgovornost, dijalog i transparentnost.