Papa Franjo imenovao je ekonomista Maximina Caballera Leda novim glavnim tajnikom vatikanskoga Tajništva za gospodarstvo, objavio je u utorak 4. kolovoza Tiskovni ured Svete Stolice.

Šezdesetogodišnji Caballero time je postao desna ruka španjolskom isusovcu Juanu Antoniju Guerreru (61), kojega je Papa u studenome 2019. imenovao na čelo toga Tajništva kao nasljednika kardinala Georga Pella (79).

Nakon imenovanja Caballero je rekao kako “laici imaju vrlo važnu zadaću u Crkvi. Svi smo mi dijelovi istoga tijela i svi imamo svoju misiju.”

“Moje iskustvo i rad su moji ‘talenti’ i nadam se da s njima mogu učiniti svoj dio na suradnji u ekonomskoj transparentnosti Svete Stolice”, rekao je Caballero.

Maximino Caballero dosad je kao financijski stručnjak radio za različite španjolske tvrtke na području financija i zdravstva. Godine 2007. s obitelji je preselio u Sjedinjene Američke Države gdje je radio u različitim službama u kompaniji Baxter Healthcare. U službi glavnoga tajnika nasljeđuje Alfreda Xuareba (61), kojega je Papa imenovao nuncijem za Koreju i Mongoliju.

U lipnju je Papa kao prvoga laika imenovao Fabija Gasperinija tajnikom Uprave dobrima Svete Stolice (APSA).