Twitter račun pape Franje u srijedu, 4. rujna, premašio je brojku od devet milijuna sljedbenika. Papin račun “@pontifex” na svojih devet jezika ima već milijun primatelja više nego 7. kolovoza. To je uglavnom zbog činjenice što se Papa odrekao ljetovati i svojim se on-line sljedbenicima u kolovozu porukama obraćao gotovo svaki drugi dan, ističu medijski stručnjaci.

Dok su u kolovozu u središtu Papinih tweetova bile vjerske teme, sadržaji poruka s njegova računu u rujnu posvećeni su posebno pozivima na mir. “Nikad više rata! Nikad više rata!” – jasna je poruka od ponedjeljka, koju prati poziv na sudjelovanje u postu i molitvi za mir sljedeće subote.

U svjetlu zaoštravanja situacije oko Sirije i mogućega vojnog napada Zapada na tu zemlju, Papa je preko Twittera poručio da uporaba oružja izaziva puno patnji, razaranja i tuge. Međutim, prošlog utorka posebnom oštrinom osudio je uporabu kemijskog oružja. Zabilježena je i njegova želja za “izbijanjem mira”: Društvo je previše rastrgano podjelama i sukobima, pojašnjava Papa.
Što se tiče brojnosti Papinih sljedbenika na Twitteru po jezičnim skupinama preko ljeta se situacija nešto izmijenila. Prema posljednjim podacima primatelji Papinih poruka na španjolskom jeziku, njih 3,6 milijuna, daleko su iza sebe ostavili one s inače dominantnoga engleskoga govornog područja kojih je 2,92 milijuna. Treći po brojnosti i oni koji prelaze “čarobnu” brojku od milijuna su primatelji poruka na talijanskom jeziku, njih 1,05 milijuna. Odmah slijedi portugalsko govorno područje s brojkom od 738 tisuća sljedbenika, koja je – kao rezultat Svjetskog dana mladih u brazilskom Rio de Janeiru – tijekom ljeta gotovo udvostručena.

Slijede druga govorna područja: francusko sa 186 tisuća sljedbenika, latinsko s njih 160 tisuća, te njemačko sa 138 tisuća. S poljskoga govornog područja (Poljska je sljedeće mjesto održavanja Svjetskog dana mladih) Papa trenutačno ima 121 tisuću primatelja. Brojem najmanji, ali ipak politički trenutno najaktualniji jezični račun na arapskom ima više od 87 tisuća primatelja Papinih poruka putem društvene mreže. (ika/bitno.net)