Papa Benedikt

Dana 29. travnja 2009.,  papa Benedikt XVI. je učinio nešto upečatljivo, no to je većim dijelom prošlo neprimjećeno.

Zaustavio se u Aquili, u Italiji, te je posjetio grob skoro nepoznatog srednjovjekovnoga pape sv. Celestina V. (1215.-1296.). Nakon kratke molitve, ostavio je svoj palij, simbol njegovog biskupskoga autoriteta kao biskupa Rima, na vrh Celestinovog groba.

Petnaest mjeseci kasnije, 4. Srpnja 2010., Benedikt XVI. je ponovno skrenuo s puta, ovaj put posjetiti katedralu u Sulmoni, nedaleko od Rima te da se moli u njoj pred relikvijama ovog istog sveca, Celestina V.

Ipak, oba  događaja su prošla neprimjećeno.

No, tek sada imamo bolje shvaćanje tih dvaju radnji. Ove su radnje možda bile više nego samo pobožni čini. Najvjerojatnije, one se bile duboke i simbolične geste veoma osobne naravi koje su odaslale poruku koju Papa teško može poslati na bilo koji drugi način.

Godine 1294.,  fra Pietro Angelerio,  koji je svima bio poznat kao pobožan i svet svećenik, bio je izabran za Papu, na neki način protiv svoje volje, neposredno prije svoga 80. rođendana ( Ratzinger je imao 78 godina kad je bio izabran za Papu 2005. godine). Samo pet  mjeseci nakon objavljivanja formalnog dekreta koji je omogućio papama da daju ostavku (ili abdiciraju kao ostali vladari), sam papa Celestin V. je iskoristio to pravo.

I sada, papa Benedikt XVI. odlučio je pratiti stope sv. Celestina V., čovjeka vrijednog poštovanja.

Scott Hahn

Pročitajte i ostale članke na temu Papinog povlačenja:

Papa se povlači 28. veljače?

Odlazi nam veliki Benedikt XVI.: Moje snage više nisu prikladne za vršenje papinske službe

Papa Benedikt XVI.: Kad više ne možeš – imaš pravo, a možda i obvezu odstupiti

http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/cjelovita-papina-izjava-o-odreknucu-od-sluzbe/

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Za Bitno.net preveo: Z. Ć.