'ONI TO VEĆ IMAJU'

Papa Franjo: Već sam potpisao svoju ostavku – ako zbog zdravstvenih razloga ne budem mogao upravljati Crkvom

Tijekom intervjua danog španjolskom listu ABC, a objavljenog u nedjelju rano ujutro u Španjolskoj, Sveti je Otac odgovorio na pitanje što bi se dogodilo "ako neki papa iznenada bude onesposobljen zbog zdravstvenih problema ili nezgode".

Bitno.net
Foto: Gevorg Ghazaryan/Shutterstock

Foto: Gevorg Ghazaryan/Shutterstock

Papa Franjo rekao je da je, u slučaju da zbog zdravstvene smetnje ne može nastaviti upravljati Katoličkom crkvom, već potpisao svoju ostavku i predao je jednom od vatikanskih kardinala, prenosi CNA.

Tijekom intervjua danog španjolskom listu ABC, a objavljenog u nedjelju rano ujutro u Španjolskoj, Sveti je Otac odgovorio na pitanje što bi se dogodilo “ako neki papa iznenada bude onesposobljen zbog zdravstvenih problema ili nezgode”.

“Već sam potpisao svoju ostavku”, odgovorio je papa Franjo, dodavši da je to učinio dok je državni tajnik Vatikana bio kardinal Tarcisio Bertone.

“Potpisao sam ga i rekao mu: ‘U slučaju spriječenosti iz zdravstvenih razloga ili što već, evo moje ostavke’. Oni to već imaju. Ne znam kome ga je dao kardinal Bertone, ali ja sam mu ga dao dok je bio državni tajnik”, dodao je Sveti otac.

U intervjuu za španjolski ABC, Franjo je rekao i kako mnogi njegove riječi izvlače iz konteksta i instrumentaliziraju ih u vlastite svrhe:

“Ponekad to rade s hermeneutikom prije onoga što sam rekao, kako bi me odveli kamo žele da idem. „Papa je ovo rekao”… Da, ali rekao sam to u određenom kontekstu. Ako to izvučete iz konteksta znači nešto drugo.”

Na pitanje kako je naučio biti papom, Franjo je odgovorio: “Ne znam jesam li naučio ili nisam… Povijest te uhvati gdje jesi.”

Objavljeno: 18. prosinca 2022.