Papa je pošao moliti Majku Božju pola sata u bazilici izvan Vatikana. Došao je u jednostavnom autu. I jučer navečer je odmah izašao na sat vremena. A prije dva dana je rekao: “Vraćam se kući odmah nakon konklava”

«Milosrđe, milosrđe, milosrđe». To je rekao papa Franjo ispovjednicima u bazilici svete Marije Velike koje je jutros pozdravio jednog po jednog. «Vi ste ispovjednici – dodao je Papa – budite, dakle, milosrdni prema dušama. To im je potrebno».

Papa koji je jutros izašao iz Vatikana da bi pošao moliti Majku Božju u jednu njenu osobito dragu baziliku, nije ni najmanje mislio da će postati Papa. Budući da mu obitelj vuče korijene iz Pijemonta, kada bi dolazio u Italiju, obično bi nazivao rođake da ih pozdravi, i često je bio njihov gost u Pijemontu. I ovoga puta su se čuli, ali rođakinji Carli Bracchiano je telefonom rekao da se nakon Konklava mora odmah vratiti u Buenos Aires radi niza obveza: «Idem izvršiti svoju dužnost, i odmah se vraćam kući».

A zapravo ne. Papa Franjo stigao je u Svetu Mariju Veliku nekoliko minuta iza osam sati. Papa je u baziliku ušao kroz pokrajnji ulaz. Čekalo ga je pedesetak osoba, mnogi od njih fotografi i novinari. Nakon pola sata papa Franjo je napustio Baziliku, nakon što se pomolio u kapeli Paolini unutar bazilike, gdje se nalazi slika Majke Božje koju rimljani časte pod nazivom Salus Populi Romani (Nada rimskog puka). Papa je bio u pratnji prefekta Papinskog doma Georga Gaensweina, osobnog tajnika Benedikta XVI ., i viceprefekta oca Leonarda Sapienze.

[facebook]Ako želite saznati sve o novom Papi lajkate Bitno.net![/facebook]

Vozilo kojim je jutros putovao papa Franjo od Vatikana prema Bazilici i nazad nije reprezentativno u voznom parku Države Vatikan. Naime, nije registrirano tablicom SCV 1, nego SCV 3578. I to je novost ili zanimljivost novog pontifikata, zajedno s odlukom koju je donio jučer navečer da odmah izađe u grad Rim, makar na sat vremena ili malo više između izlaska i povratka.

«Papa Franjo je vrlo vezan uz ovu crkvu jer svaki put kad je kao kardinal dolazio u Rim dolazio je na kratko posjetiti kapelu Paolina», rekao je to p. Elio Monteleone, ispovjednik u bazilici Svete Marije Velike, prvom odredištu u Franjinu pontifikatu.

Izvor: www.lastampa.it
Prijevod: Verica Kraš Villa

Lajkajte facebook stranicu pape Franje: