papa armenci, papa franjo u armeniji

Razmatra se mogućnost putovanja pape Franje u Armeniju, i za sada je, što se tiče datuma, uzeta u obzir druga polovica lipnja – rekao je pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Konačni izvid organizatora s vatikanske strane još nije izvršen – kazao je p. Lombardi te dodao da još nema ni konačnoga programa odobrenoga od Pape. Termin od 22. do 26. lipnja, koji je netko objavio, nije točan. Dobro je pričekati konačne odluke kako se ne bi stvarala zbrka – rekao je na kraju ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Ravnatelj Tiskovnog ureda, o. Lombardi, vjerojatno se referirao ovdje na objave pojedinih medija, poput Catholic News Agency, koji su prije par tjedana objavili da je vidljivo “kako su otkazane dvije molitve Angelusa 22. svibnja i 26. lipnja, te generalna audijencija 22. lipnja, što ostavlja mogućnost za dva međunarodna putovanja – jedno kraće međunarodno putovanje u svibnju te jedno duže u lipnju”.

Novinar Andrea Gagliarducci tom je prilikom objavio kako se vjerojatno otvara prostor za posjet Armeniji, što je sada i potvrđeno od strane Vatikana, ali ne i datum s kojim je Gagliarducci baratao.

Podsjećamo kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za Istočne Crkve, tijekom svog prošlogodišnjeg posjeta Armeniji, spomenuo je kako postoji mogućnost dolaska Svetog Oca u tu zemlju iduće godine tj. 2016.

Kardinal Sandri također je izjavio kako papa Franjo “želi svim svojim srcem otići u Armeniju”, naglasivši kako će pronaći vremena unatoč “pretrpanom rasporedu”.

Također, sam Sveti Otac izrazio je želju da posjeti ovu kavkasku državu tijekom povratka sa svog pohoda zemljama Srednje Afrike: “Obećao sam trojici (armenskih) patrijarha da ću doći: obećanje je učinjeno. Ne znam kada će to biti moguće, ali dao sam obećanje”.

Tino Krvavica, Radio Vatikan | Bitno.net