Kršćanin misli po Božju i stoga odbija slabu i jednoumnu misao – ustvrdio je papa Franjo u propovijedi na Svetoj Misi u petak, 29. studenog,  u kapeli doma Sveta Marta. Papa je rekao da kršćanin ne može razmišljati samo glavom, ako želi razumjeti znakove vremena, nego srcem i duhom koji ima u sebi.

Gospodin poučava svoje učenike da shvate znakove vremena, koje farizeji ne uspijevaju shvatiti. Komentirajući odlomak iz Evanđelja, Papa je govorio o kršćanskoj misli. Tko slijedi Isusa – primijetio je – ne razmišlja samo glavom, nego srcem i duhom koji ima u sebi. Drukčije se ne može shvatiti „Božji korak u povijesti“. Učenicima na putu u Emausu Isus veli: „O ljudi bez razumijevanja i spore pameti“. Takva je osoba koja ne shvaća Božje stvari. Gospodin želi da proničemo zbivanja: u srcu, u životu, u svijetu, u povijesti… Što znače sadašnja zbivanja? To su znakovi vremena! Svjetovni duh nam predlaže nešto drugo, jer ne želi narod nego ‘masu’, bez mislî, bez slobode – objasnio je papa Franjo.

Svjetovni duh želi da idemo putem jednoumlja, a kao što opominje Sveti Pavao „svjetovni duh s nama postupa kao da nismo u stanju sami razmišljati; kao da nismo slobodni. Jednolično, istoznačno i slabo mišljenje vrlo je rašireno. Svjetovni duh ne želi da se propitkujemo pred Bogom: zašto ovo, zašto ono, zbog čega se nešto događa? Čak nam po vlastitom nahođenju predlaže upakirano mišljenje: ‘Razmišljam koko mi se sviđa!’ To je dobro – vele oni.

Ali ono što svjetovni duh ne želi, to od nas traži Isus: slobodno razmišljanje, razmišljanje muškarca i žene koji pripadaju Božjem narodu, a spasenje je upravo bilo to! Sjetimo se što vele proroci: Nisi bio moj narod, a sad ti velim, narode moj! – tako govori Gospodin. A spasenje je u tomu da postanemo Božji narod; da budemo slobodni – objasnio je Sveti Otac.

Isus od nas traži da slobodno razmišljamo, da proniknemo događaje. Istina je da to ne možemo sami. Potrebna nam je Gospodinova pomoć da možemo shvatiti znakove vremena. Duh nam Sveti daruje taj dar: sposobnost da shvatimo, a ne da nam drugi govore što se događa – rekao je Papa.

Što Gospodin traži od nas? Da s duhom razumijevanja uvijek iščitavamo znakove vremena. Lijepo je moliti Gospodina Isusa za tu milost, da pošalje svojega Duha inteligencije, da nam misao ne bude slaba i jednolična te da ne bude po našim ukusima, nego po Božjem naumu. Da s takvom misli, koja je misao uma, srca i duše, i dar Duha, otkrivamo značenje stvari te da dobro shvaćamo znakove vremena. Ovo je dakle milost koju trebamo moliti od Boga: da nam Duh podari sposobnost da možemo dobro iščitavati znakove vremena – zaključio je Sveti Otac.

RADIO VATICAN