Ogromno ganuće i veliko čuđenje na Plaza de Mayo, u Buenos Airesu, među tisućama vjernika okupljenih pred katedralom da bi preko video prijenosa pratili Misu početka pontifikata, kad se jutros vrlo rano čuo glas pape Franje koji je u izravnom telefonskom pozivu uputio prisutnima pozdrav: “Draga djeco, znam da ste na trgu. Znam da molite… to mi je mnogo potrebno”. Papa Franjo im je zahvalio na tome i zamolio ih „jednu uslugu“: “Molim vas da idete naprijed svi zajedno, da se brinete jedni o drugima” i “da ne nanosite zlo jedni drugima”.

“Brinite se za svoju obitelj – nastavio je – čuvajte prirodu, štitite djecu, pomažite starima; neka ne bude mržnje, neka ne bude svađa, po strani ostavite zavist, ne zadajte rane nikome. Razgovarajte, neka među vama vlada živa želja da štitite jedni druge”. Potom njegova želja za približavanje Bogu. “Bog je dobar, uvijek oprašta, razumije, ne bojte se; on je Otac, približite mu se. Neka vas Djevica blagoslovi puno, nemojte zaboraviti ovog biskupa koji je daleko, ali koji vas puno voli. Molite za mene”. Rektor katedrale u Buenos Aiuresu, o. Alejandro Russo, kojemu je papa Franjo jutros telefonirao, rekao je za Radio Vatikan:

– U pola četiri ujutro, vrijeme u Buenos Airesu, a pola osam u Rimu, čuo sam glas Svetog Oca koji mi je rekao: “Ciao Alejandro, ja sam”. A ja sam odgovorio: “Sveti Oče…reći ja sam znači reći ja sam Petar!” Kaže mi: “Možeš li me spojiti s trgom?” A ja odgovorim: “Ako mi daš minutu” i odmah smo uspostavili vezu.

I što je rekao Trgu?

– Prije svega da mole. Bio je sretan što smo molili za njega i rekao je da je molitva hrana čitavog kršćanskog života. Tražio je da radimo na jedinstvu i da budemo kršćansko svjedočanstvo u stvarnosti u kojoj svatko živi. Onda sam mu ukratko predstavio: 15 odraslih osoba koje su došle tražiti Krštenje, da bi započele put priprave za krštenje; bilo je ispovijedi, blagoslova; tu su svi svećenici Buenos Airesa i katedrala je puna, u klanjanju Presvetom Sakramentu.

[facebook]Ako želite saznati sve o novom Papi lajkate Bitno.net![/facebook]

To se dogodilo noćas?

– Da, ove noći. Sveti Otac nam je zahvalio i onda posebno potaknuo na molitvu i jedinstvo.

A što ste Vi osjećali kad ste na telefonu čuli glas Svetog Oca?

– Osjetio sam nešto što se ne da razumjeti, nešto ogromno. To je potpuno čudna stvar čuti glas onoga koji je bio nadbiskup i koji je iznenada glas Svetog Oca! Udaljenost između Buenos Airesa i Rima je takva da se Sveti Otac može približiti putem sredstava komunikacije, prikazuje nam se kao neki gotovo anđeoski lik, dok se u Rimu, budući ga se može imati tako blizu, vidi više konkretna osoba.

Kakva je u ovom trenutku situacija na Plaza de Mayo? Ima li mnogo ljudi? 

– Ne mogu ih izbrojiti, ali trg je pun, a tako isto i Avenida de Mayo. Ljudi u ovom trenutku dolaze i uvijek je sve više ljudi.

Izvor: www.radiovaticana.va

Prijevod: Verica Kraš Villa

Lajkajte facebook stranicu pape Franje: