25. APOSTOLSKI POHOD

Papa Franjo slavio svetu misu u Litvi: Crkva se mora brinuti za najmanje, najbjednije i zapostavljene

Drugog dana apostolskog pohoda Litvi, Latviji i Estoniji, papa Franjo slavio je misu u parku Santakos u Kaunasu, drugom najvećem gradu u Litvi.

Foto: Shutterstock.com

I drugi dan svog boravka na 25. apostolskom pohodu, ovoga puta trima baltičkim zemljama, papa Franjo je proveo u Litvi, zemlji s gotovo tri milijuna stanovnika, većinom pripadnika Katoličke Crkve. Svečanu misu, na kojoj je sudjelovalo stotinu pedeset tisuća vjernika, slavio je u Kaunasu.

Sveti je Otac izabrao park Santakos, isto mjesto na kojem je u rujnu 1993. misu slavio i sv. Ivan Pavao II. Osvrnuo se na muke i nevolje koje je litavski narod pretrpio tijekom okupacije i deportacije, primijetivši kako prošli naraštaji ne mogu zaboraviti posljedice strahota okupacije i deportacija, tjeskobu i žalost zbog onih koji se nisu uspjeli vratiti te sramotu tajnih prijava i izdaja. ‘Želja za vlašću i slavom je najčešći način ponašanja onih koji ne uspijevaju ozdraviti od spomena na svoju povijest i možda se upravo zbog toga ne uspijevaju uključiti u sadašnje radne prilike’, rekao je Papa.

U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji, papa Franjo se osvrnuo na 75. obljetnicu razaranja geta u Vilniusu i ubojstva tisuće Židova. Pozvao je kršćane da na vrijeme otkriju nove pogubne klice sličnih stajališta, udaljujući iz svojih sredina i kultura opasnost uništavanja i isključivanja manjina i odbačenih. ‘Crkva se mora brinuti za najmanje, najbjednije i zapostavljene’, zaključio je Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon misnoga slavlja susreo se s biskupima, a nakon toga i sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima. Papa sutra putuje u Latviju, a prekosutra u Estoniju.

IKA | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 23. rujna 2018.

Možda vam se svidi