„Francis raširi ruke, dlanovima okrenutima prema nebu i reče: ‘Bog je u svakom ljudskom biću. Život jednoga ljudskog bića vrijedi koliko život cijele zajednice. Ako se vrijeđa neku osobu, vrijeđa se Boga’“ – te je misli papa Franjo izabrao i pročitao za audio knjigu naslovljenu „Bijela sjena“, koja upozorava na diskriminaciju i trpljenje albino populacije u Africi. Knjiga, koju je napisao Cristiano Gentili, povezana je s međunarodnom kampanjom u svrhu zaštite afričkih albina od nasilja, pokrenutom 25. lipnja pod naslovom „Pomognimo afričkim albinima“, a kojoj se priključio i papa Franjo. 

Radnja romana „Bijela sjena“ odvija se u Tanzaniji, gdje je pisac – inače suradnik organizacije ‘Liječnici s Afrikom Cuamm’ – radio više godina, a govori o malenoj albino djevojčici, Adimu, koja unatoč neprijateljskoj sredini koja ju okružuje, ne prestaje tražiti ljubav i prijateljstvo. 

Marginalizirani od društva koje ih ne smatra Afrikancima – objašnjava se na web stranici www.ombrabianca.com, na kojoj je moguće poslušati i Papine riječi – udaljeni od tržišta rada, pa i od vlastitih obitelji koje ih u brojnim slučajevima napuštaju odmah po rođenju, afrički su albini žrtve ritualnih ubojstava. Proganja ih se zbog praznovjerja – istaknuto je na spomenutoj web stranici.

Prema pučkom vjerovanju, naime, dijelovi njihova tijela imaju veliku magičnu moć, te daju bogatstvo, sreću i plodnost, svima koji si ih prisvoje. A kako bi se održalo to tržište, albino osobe se progone, ubijaju, a njihovi grobovi se skrnave i kradu njihova tijela. Toj tragediji valja dodati i velike zdravstvene probleme koje imaju zbog nedostatka melanina, kao i zbog stalne izloženosti suncu. Zbog toga su vrlo podložni opekotinama, infekcijama, sljepoći i, u najvećem broju slučajeva, tumoru kože, tako da 80% albina ne živi više od 30 godina. 

Kako bi se privukla pozornost na tu tragediju koja pogađa tisuće Afrikanaca, rođena je ideja o prvoj „društvenoj audio knjizi“. Tkogod želi može slijediti primjer Svetoga Oca i darovati vlastiti glas čitajući, na talijanskom jeziku, po višejezičnom sustavu za prijevode, jednu rečenicu iz knjige. Tako će ta audio knjiga simbolički dati glas onima koji ga nemaju. 

RV/Bitno.net