Naslov je uzet iz biblijskoga opisa poziva proroka Izaije. Na Gospodinovo pitanje: „Koga da pošaljem“, Izaija odmah odgovara: „Evo me, mene pošalji!“. Taj poziv – napomenuo je Papa – dolazi iz Božjega srca, od njegova milosrđa koje, u sadašnjoj svjetskoj krizi, poziva Crkvu i cijeli ljudski rod.

U poruci za taj dan posvećen misijama, koji će se slaviti 18. listopada, Papa je podsjetio na nezaboravnu molitvu održanu 27. ožujka na praznom Trgu svetoga Petra. Govorio je tada o općoj izgubljenosti čovječanstva pogođenoga bolešću Covid-19, o izgubljenosti sličnoj onoj koju su doživjeli učenici iznenađeni neočekivanom snažnom olujom. Pritom je istaknuo svijest o tomu da se svi nalazimo na istoj lađi, slabi ali važni i potrebni, svi pozvani da zajedno veslamo, kao što je svima potrebno da se uzajamno tješimo.

Doista smo prestrašeni, dezorijentirani i uplašeni – napisao je Papa u poruci. Bol i smrt pokazuju nam našu ljudsku slabost; ali istodobno uočavamo da svi imamo snažnu želju za životom i oslobođenjem od zla. U tom smislu, poziv na poslanje, poziv da iziđemo iz sebe iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu, prigoda je za solidarnost, služenje, posredovanje. Poslanje koje Bog povjerava svakomu daje nam da od uplašenoga i zatvorenoga ‘ja’ prijeđemo na ponovno pronađeno ‘ja’, obnovljeno darivanjem sebe – istaknuo je papa Franjo.

U raspetom Isusu Bog očituje svoju ljubav prema ljudima, i sada od svakoga od nas traži osobnu raspoloživost da budemo poslani, jer On je Ljubav (…) koja uvijek izlazi iz sebe kako bi dala život. Zbog toga je poslao Sina, potpuno poslušnoga Ocu, a Sin nam je dao svojega Duha, dušu Crkve, šaljući nas u svijet, prema ljudima. Krist daje da Crkva izlazi, a Duh Sveti potiče kršćanina u poslanju naviještanja evanđelja – istaknuo je Papa.

Sama činjenica da smo besplatno primili život podrazumijeva poziv da uđemo u dinamiku darivanja sebe; to je sjeme koje će kod krštenika poprimiti zreli oblik kao odgovor ljubavi u braku i u čistoći za Kraljevstvo Božje. Ljudski se život rađa iz Božje ljubavi, raste u ljubavi i teži ljubavi. To vrijedi za svakoga, nitko nije isključen; – napomenuo je Papa – Božje se milosrđe izlijeva na cijeli svemir. Krist je na križu pobijedio grijeh i smrt, a Crkva nastavlja Isusovo poslanje u povijesti, i šalje nas posvuda da bi Bog preko nas očitovao svoju ljubav, te da bi dotaknuo i preobrazio srcā, umove, tijelā, društvā i kulture na svakom mjestu i u svako vrijeme.

Međutim, poziv na poslanje moguće je osjetiti samo ako živimo osobni odnos s Isusom – primijetio je papa Franjo te sve nas potaknuo da se upitamo jesmo li spremni prihvatiti prisutnost Duha Svetoga u svojem životu. Jesmo li spremni biti poslani bilo kamo kako bismo svjedočili svoju vjeru; jesmo li spremni, kao Marija, činiti Božju volju, u sadašnjem trenutku Crkve i povijesti. Razumjeti što nam Bog govori u ovo vrijeme pandemije postaje izazov i za poslanje Crkve. Bolest, trpljenje, strah, izolacija, sve to od nas traži odgovor. Siromaštvo onoga tko umire sam, tko je prepušten samome sebi, tko gubi posao i plaću, tko nema stan ni hranu, sve nam to nameće pitanja.

Primorani na fizičku udaljenost pozvani smo otkriti važnost društvenih odnosa i zajedničkoga odnosa s Bogom – primijetio je Papa. U takvim bismo uvjetima trebali biti više pozorni na potrebe bližnjega. Nemogućnost da se kao Crkva okupimo na slavlju euharistije, dala nam je da podijelimo stanje brojnih kršćanskih zajednica koje ne mogu svake nedjelje slaviti misu. U tom nam se kontekstu pitanje koje Bog postavlja: „Koga da pošaljem?“, ponovno upravlja i od nas očekuje velikodušan i uvjeren odgovor: „Evo me, mene pošalji!“. Bog nastavlja tražiti koga da pošalje svijetu i ljudima da svjedoči njegovu ljubav, njegovo spasenje od grijeha i smrti, njegovo oslobođenje od zla.

Na kraju poruke Papa je primijetio da su, u obilježavanju Svjetskoga dana misija, molitva, razmatranje i materijalna pomoć, prigode za sudjelovanje u poslanju Crkve. Svrha je ljubavi izražene u prilozima koji se skupljaju na liturgijskim slavljima u treću nedjelju u listopadu, poduprijeti misionarski rad koji u moje ime obavljaju Papinska misijska djela, kako bismo izišli u susret duhovnim i materijalnim potrebama narodā i Crkvi u cijelom svijetu, za spas svih ljudi – istaknuo je na kraju papa Franjo.