Papa Franjo potaknuo je vjernike da „odbace sve što nas sprječava da hitamo“ k Bogu, sve što nam priječi da stojimo pred njim i da nam on „oprosti i iznova nas stvori“. U homiliji na pokorničkoj liturgiji u bazilici sv. Petra u petak 4. ožujka, povodom inicijative „24 sata za Gospodina“, Papa je upozorio da nam sljepoća duha onemogućuje vidjeti dobro, da nam napasti zamagljuju oči i čine nas kratkovidnima.

Inicijativa 24-satnog klanjanja uz mogućnost ispovijedi upriličena je u crkvama diljem Rima, ali i u čitavome svijetu. Papa Franjo je bio među osobama koje su pristupile sakramentu pomirenja te je i sam ispovjedio nekoliko vjernika.

Grijeh lišava radosti i slobode

U homiliji na pokorničkoj liturgiji je rekao da nas grijeh „osiromašuje i izolira“, te da nam onemogućuje vidjeti ono što je najvažnije u životu. Ta sljepoća – kako je rekao – malo po malo vodi do toga da se zadržavamo samo na površnome, sve dok ne postanemo ravnodušni prema drugima i prema dobru.

Međutim pogrešno je vjerovati da život ovisi o onome što se ima, o uspjehu ili divljenju, kao što je pogrešno – nastavio je Papa – da gospodarstvo čine samo zarada i potrošnja; da pojedinačna htijenja prevladavaju nad društvenom odgovornošću. Gledajući samo na vlastito ja, postajemo slijepi, istrošeni, lišeni radosti i slobode – ustvrdio je Sveti Otac.

“Ne dopustimo da Gospodin prođe kraj nas”

Isusova prisutnost nam daje razumjeti da nam „nedostaje nešto važno“ te nas poziva da ne ostanemo zatvoreni u vlastitoj sljepoći. On nam daje da „osjetimo potrebu za spasenjem“ što je „početak izlječenja srca“ – objasnio je Papa. Povezujući to s evanđeoskim izvještajem o slijepcu koji je u mnoštvu povikao za Isusom, Sveti je Otac napomeno kako uvijek postoji netko tko se ne želi zaustaviti, tko ne želi da ga uznemiruje nečiji bolni vapaj, ušutkavajući i opominjući siromaha koji mu smeta.

To je iskušenje da se „ide naprijed kao da se ništa ne događa“, ostajući udaljen od Gospodina, a udaljavajući od njega i druge. Prepoznajmo da smo svi prosjaci Božje ljubavi i ne dopustimo da Gospodin prođe kraj nas – rekao je papa Franjo, potičući da odbacimo ono što nas sprječava da pohitamo Gospodinu, ne bojeći se ostaviti vlastite sigurnosti i ono na što smo navezani.

Pastiri ne smiju zapriječiti želju za pomirenjem

Danas smo – osobito pastiri – više nego ikada pozvani čuti vapaj, možda prikriven, onih koji žele susresti Gospodina. Trebamo – rekao je Papa – ispitati ponašanja koja ponekad ne pomažu drugima da se približe Isusu; programe koji ne odgovaraju stvarnim potrebama onih koji bi se mogli približiti ispovjedaonici; ljudska pravila, ako vrijede više od želje za oprostom; naše krutosti koje bi mogle udaljiti od Božje nježnosti. Ne smije se „umanjiti zahtjeve evanđelja“ – upozorio je Papa – ali ne možemo riskirati da „zapriječimo želju grješnika da se pomiri s Ocem“.

Poslani smo da vodimo k Isusu, a naše poslanje je pratiti ljude kako bi osobno susreli Gospodina i iskreno otvorili srce Spasitelju – rekao je Papa. Podsjetio je da su pastiri izabrani kako bi potaknuli želju za obraćenjem i bili sredstva koja olakšavaju susret s Gospodinom, a u odrješenju grijeha njegovo milosrđe čine vidljivim. Neka svatko u ispovjedaonici pronađe oca koji ga čeka i koji prašta – poželio je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net