Radilo se o njegovu posjetu Lampedusi, talijanskom otoku koji mnogim izbjeglicama predstavlja prvu točku u njihovoj želji da uđu na europski kontinent, a koji je posjetio 2013. godine

“Bilo je iznimno važno otići tamo”, poručio je Sveti Otac, nadodavši kako “nije postojao nikakav program, nikakva službena pozivnica.”

“Osjećao sam da moram ići, dirnule su me vijesti o migrantima koji su umrli na moru, koji su se utopili.”

Papa je također izjavio kako se odbojnost koju je do tada imao prema putovanjima “istopila” zbog važnosti njegova fizičkog prisustva na takvim mjestima.

Premda je uskoro postao vrlo aktivan, putujući u različite krajeve svijeta, Sveti je Otac ipak imao jedan uvjet – ne smiju ga voziti u neprobojnom papamobilu.

“Iznimno dobro razumijem potrebu za sigurnošću i zahvalan sam onim posvećenim ljudima koji se cijelo vrijeme nalaze uz mene, nadgledajući situaciju. Međutim biskup je pastir, otac i između njega i ljudi ne smije biti previše barijera”, zaključio je Papa u razgovoru.

Sam intervju koji je napravio Andrea Tornielli objavljen je kao uvod u novu knjigu koju će ovaj talijanski novinar uskoro objaviti, a koja predstavlja kroniku dosadašnjih Papinih putovanja.

Tino Krvavica | Bitno.net