Milosrđe i Ljubav – napisana velikim slovima, najbitnije su osobine ljudskog bića, stvoren na sliku Božju, a samim time i jezik koji nas najviše spaja. Božanski način ljubavi može biti smjernica za rad Caritasa, čiji su djelatnici španjolskoga ogranka danas susreli papu Franju povodom njihove 75. obljetnice djelovanja.

„Uistinu, ako nas Krist poziva na zajedništvo s Bogom i s našim bratom, vaš je trud usmjeren upravo na ponovno osvajanje tog jedinstva koje je ponekad izgubljeno u ljudima i zajednicama“, kazao je Papa, prisjećajući se neka od nastojanja koje Caritas predlaže.

Najprije je to potreba da se „radi iz kapaciteta i mogućnosti koje prate procese“. Doista, rekao je Papa, rezultati nisu ti koji nas pokreću ili pak ispunjavanje programiranih ciljeva, već dolaziti pred osobu koja je slomljena, koja ne nalazi svoje mjesto i prihvaćajući ju: otvoriti joj puteve obnove kako bi mogla pronaći sebe, pronaći svoje mjesto i otvoriti se drugima i Bogu.

Za otvaranje drugima, potreban je drugi izazov koji predlaže Caritas – „izvršiti značajne radnje“. Geste kojima se želi „izvući iz nevolje“, ali koje ne potiču stvarnu promjenu u ljudima, nisu dovoljne, naglasio je Sveti Otac.

„Siromahe uvijek treba primati, pratiti i integrirati. Dobar posao. Ali Isus nam svojim životom i svojim djelom jasno govori da nije dovoljno „davati“, treba „darovati samoga sebe“.“

Posljednji je izazov povezan s prethodnim, nastojanje da budu „kanal za djelovanje crkvene zajednice“. Crkva, kao otajstveno tijelo Kristovo, produljuje svoje djelovanje u svojoj povijesti, stoga se Caritas nudi kao ona ispružena ruka koja pripada Kristu kada je pružamo onima koji nas trebaju, a ujedno omogućuje da prionemo uz Krista kada nas u patnji našega bližnjega, primijetio je Papa.

„Nemojmo zaboraviti da jedini put kada nam je dopušteno pogledati osobu s visoka je da mu pomognemo da ustane, a zatim nikada više.“

„Biti kanal“ nije samo urednije upravljanje resursima ili prostor u kojem se može ispuniti odgovornost te osjetljive crkvene misije. Biti kanal, istaknuo je papa Franjo, treba prije svega shvatiti kao onu priliku — koju svatko treba iskoristiti — da doživimo ono jedinstveno i potrebno iskustvo na koje nas Gospodin poziva kada kaže: „Želiš li znati tko ti je bližnji? Idi ti i učini tako.”

Približiti se, naglasio je Papa mimo pripremljenoga govora, upozorivši na opasnost upadanja u „biznis karitativnosti“, gdje više od polovice sredstava ide radnicima.