Papa Franjo će misu i obred pranja nogu na današnji blagdan Velikog četvrtka održati u kaznenoj ustanovi (zatvoru) za maloljetnike Casal del Marmo na periferiji Rima, obznanio je ured za tisak Svete Stolice, a prenio večernji.hr.

Kao nadbiskup Buenos Airesa, kardinal Bergoglio je misu na Veliki četvrtak održavao ili u zatvorima ili u bolnicama ili u domovima za siromašne. Misom u Casal del Marmo, papa Franjo nastavlja s tim običajem.

Dvanaestorici maloljetnih zatvorenika, Papa će prati noge. Njegovi prethodnici su mise s obredom pranja nogu 12-orici svećenika održavali po tradiciji u rimskoj bazilici sv. Ivana Lateranskog. Premda se pretpostavljalo kako će obred pranja nogu obaviti u bazilici sv. Petra, očito je htio nastaviti običaj koji je uveo u Buenos Airesu, pa će obred pranja nogu obaviti u maloljetničkom zatvoru.

[facebook]Želite i dalje biti na izvoru bitnih informacija, kliknite Like![/facebook]

Inače, papa Benedikt XVI. je posjetio ustanovu u Casal del Marmu 18. ožujka 2007. godine i predvodio misu u zatvorskoj kapeli “Padre Misericordioso” (Milosrdnog Oca).

“Odlukom da misu na Veliki četvrtak održi među maloljetnim gostima ustanove Casal del Marmo, Sveti Otac je lansirao veliki znak pažnje prema onima koje današnje društvo drži na marginama”,  izjavio je jamac zatvorenika regije Lazio Angiolo Marroni.

Bitno.net D.M.