Papa Franjo naredio je da se poduzmu stegovne mjere protiv američkog biskupa Michaela Bransfielda nakon istrage optužbi za seksualno uznemiravanje i loše upravljanje financijama, objavio je Vatican News

Biskupija Wheeling-Charleston, u američkoj saveznoj državi Zapadna Virginija, u petak 19. srpnja je objavila priopćenje Apostolske nuncijature u Sjedinjenim Državama u kojoj su detaljno opisane „stegovne mjere“ za biskupa Michaela J. Bransfielda.

Biskup Bransfield bio je ordinarij biskupije Wheeling-Charleston od 2005. do 2018. godine, kada je papa Franjo, neposredno nakon što je ovaj navršio 75. godinu života, prihvatio njegovu ostavku. U to je vrijeme Sveti Otac imenovao nadbiskupa Williama Lorija iz Baltimorea za apostolskog administratora biskupije i uputio ga da provede istragu o navodima o seksualnom uznemiravanju odraslih i nepravilnostima u financijskom upravljanju protiv biskupa Bransfielda.

Ranije ove godine nadbiskup Lori napisao je pismo svećenicima i vjernicima biskupije Wheeling-Charleston u kojem je predstavio rezultate provedene istrage. Otkrio je da je njegov „istražni tim utvrdio da su prijave onih koji su optuživali biskupa Bransfielda o seksualnom uznemiravanju vjerodostojne“. Istraga je nadalje utvrdila da je „biskup Bransfield upleten u pretjerano i neprikladno trošenje“.

U priopćenju objavljenom u petak 19. srpnja iz Nuncijature navodi se da je, „na temelju rezultate te istrage“, papa Franjo donio odluku o donošenju nizu stegovnih mjera za biskupa Bransfielda. Zabranjeno mu je tako boraviti u biskupiji Wheeling-Charleston, bilo gdje predsjedati ili sudjelovati na bilo kojem javnom liturgijskom slavlju te je dužan osobno nadoknaditi štetu koju je prouzročio.

U izjavi Nuncijature zaključuje se: „U poduzimanju ovih konkretnih radnji Sveta Stolica izražava svoju iskrenu zabrinutost za kler, redovnike i laike biskupije Wheeling-Charleston.”

IKA | Bitno.net