Isusovačka revija La Civiltà Cattolica povodom jubilarnog 4000. broja objavila je transkript razgovora pape Franje sa 140 vrhovnih poglavara muških kongregacija i redovničkih zajednica na kojem se Sveti Otac dotaknuo velikog broja kontroverznih tema poput svećeničkog zlostavljanja maloljetnika, pada broja svećeničkih zvanja na Zapadu, rast redova s “restauracionističkim” mentalitetom te prezentiranja Marije kao “voditeljice poštanskog ureda koja svaki dan šalje drugo pismo”.

Upravo ovo posljednje neki su analitičari protumačili kao poruku upućenu Međugorju i svakodnevnim ukazanjima čiju autentičnost Crkva tek treba službeno potvrditi, a redovito su praćena Gospinim porukama (nešto slično Papa je govorio i 2013. tijekom propovijedi u Domu svete Marte).

Sveti je Otac to spomenuo u kontekstu idućeg Svjetskog dana mladih koji će se održati 2019. u Panami, a čija će glavna tema biti Djevica Marija. Papa je istaknuto kako mu je “drago” da je ona glavna tema s obzirom na to da u Latinskoj Americi postoji velika pobožnost prema Gospi.

“Ali pravoj Gospi! Ne Gospi koja je voditeljica poštanskog ureda i koja svakog dana pošalje drugačije pismo u kojem stoji: ‘Dječice moja, učinite ovo, a idućeg dana učinite ono.’ Ne, ne ta Gospa. Prava Gospa je ona koja rađa Isusa u našem srcu”, poručio je okupljenima, dodavši: “Djevica Marija – superzvijezda, koja želi biti u centru pažnje nije katolička.”

Na sastanku koji se održao 25. studenog i koji je trajao tri sata, papa Franjo također se dotaknuo kleričkih seksualnih skandala, nazvavši ih “djelom Sotone”. Pritom je primijetio kako se “čini da je polovica onih koji su zlostavljali i sami bili žrtve zlostavljanja.”

Papa je primijetio kako je to “poražavajuće” jer se stvara sjeme budućeg zlostavljanja, a da bi se ono spriječilo savjetovao je bolju provjeru kandidata za svećeništvo.

Posebno se dotaknuvši redovničkih zajednica, poručio je kako se njihovi članovi ne bi trebali bojati progovoriti o određenim stvarima. Pritom je dodao kako redovnici mogu biti lijek protiv “svjetovnog i kneževskog stava” koji je ušao u strukture Crkve.

Jedna od glavnih tema bio je i problem zvanja na Zapadu koji pogađa mnoge redove. Naveo je i kako je upravo to jedno od glavnih pitanja kojim će se baviti na nadolazećoj Sinodi o mladima, vjeri i raspoznavanju duhovnih zvanja.

Osim raspoznavanja (ili razlučivanja) duhovnih zvanja, Sveti je Otac posebno naglasio tehniku razlučivanja kao jedan od glavnih potreba naobrazbe bogoslova.

“U obrazovanju smo navikli susretati se s crno-bijelim formulama, ali ne i sivim područjima života. Međutim život je ono što je bitno, a ne formule.”

S druge strane, Papu zabrinjava i rast broja “restauracionističkih” i “pelagijanskih” redova te njihovih članova.

Prema njegovim riječima neki od tih “restauracionističkih” redova naizgled pružaju sigurnost, ali se u stvarnosti radi o rigidnosti, krutosti.

Neke slične nove religijske kongregacije Franjo je nazvao “pelagijancima” koji se žele vratiti asketizmu i pokori, predstavljajući se kao vojnici koji su spremni učini sve za obranu vjere i morala: “Onda se dogodi neki skandal koji uključuje njihova osnivača ili osnivačicu.”

“Kada takve kongregacije (restauracionističke i pelagijanske, op. a.) privlače toliki broj zvanja moram priznati da se počnem brinuti. Duh ne slijedi logiku ljudskog uspjeha”, zaključio je papa Franjo.

Tino Krvavica | Bitno.net