Duh znatiželje stvara pomutnju i udaljuje nas od Duha mudrosti koji nam, naprotiv, daje mir – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na Svetoj Misi u četvrtak, 14. studenog 2013. u Domu Sveta Marta.

Komentirajući prvo čitanje, uzeto iz Knjige mudrosti, koje opisuje duševno stanje duhovnih muškarca i žena, pravoga kršćanina i prave kršćanke koji žive „u mudrosti Duha Svetoga“, rekao je da ih ta mudrost vodi naprijed umnim, svetim, jedinstvenim, mnogovrsnim i pronicavim duhom.
To je životni put s duhom: Božjim Duhom, koji nam pomaže prosuđivati, odlučivati prema Božjem srcu. Taj nam duh daje mir, uvijek! On je duh mira, ljubavi i bratstva. A upravo je to svetost. A to Bog od Abrahama traži – Hodi u mojoj nazočnosti i budi neporočan – baš to: taj mir. Hoditi na poticaj Duha Božjega i te mudrosti. A za muškarce i žene koji tako idu, može se reći da su mudri jer se kreću po nadahnuću strpljivosti Božje – primijetio je Sveti Otac.

Evanđelje pak govori o drugačijem duhu, oprečnom duhu Božje mudrosti, govori o duhu znatiželje. A tako je kada želimo ovladati Božjim planovima, budućnošću, stvarima, spoznati sve i u svoje ruke uzeti sve… Farizeji su Isusa pitali: „Kad će doći Božje kraljevstvo?“ Znatiželjnici! Željeli su znati datum, dan. Duh znatiželje nas udaljuje od Duha mudrosti, jer nas zanimaju samo pojedinosti, novosti, svakodnevne nevažne priče. Ili kako nešto učiniti?. To je radoznalost, duh znatiželje. Duh znatiželje nije dobar, jer je duh rastresenosti, udaljavanja od Boga, duh prevelike govorljivosti. A Isus nam također veli: taj duh znatiželje, koji je svjetovni, smućuje – kazao je Papa.

Znatiželja nas potiče da slušamo kako je Gospodin ovdje ili ondje, ili da govorimo: „poznajem jednog vidovnjaka ili vidovnjakinju, koji primaju pismene poruke od Gospe. Što je Papa prokomentirao ovako: Ma, gle, Gospa je Majka. Ona nas voli sve. Ona nije ravnatelj poštanskog ureda koji svaki dan šalje poruke. Takve priče – veli Sveti Otac – udaljuju od Evanđelja, od Duha Svetoga, od mira i mudrosti, od slave i ljepote Božje. Jer Isus veli da kraljevstvo Božje ne dolazi tako da privuče pozornost: dolazi u mudrosti. Kraljevstvo je Božje među nama, – veli Isus – ono je djelovanje Duha Svetoga koji nam daje mudrost, koji nam daje mir. Kraljevstvo Božje ne dolazi u pomutnji; Bog nije govorio proroku Iliji u vjetru, u oluji, nego u blagom vjetriću, u vjetriću mudrosti – objasnio je Papa.

I Sveta je Terezija od Malog Isusa govorila da uvijek mora zastati pred duhom radoznalosti. Kad bi razgovarala s nekom sestrom, a ta je sestra pripovijedala priče, nešto o obitelji, o narodu, ili o nečem drugom, željela je čuti kraj priče, ali je osjetila da to nije Božji Duh, jer je bio duh rastresenosti, duh radoznalosti. Kraljevstvo je Božje među nama: ne treba tražiti čudne stvari, sa svjetovnom znatiželjom tračati za novínama. Prepustimo Božjem Duh da nas mudrošću blagog vjetrića vodi naprijed. On je duh Kraljevstva Božjega, o kojem govori Isus. Neka bude tako – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatican