Papa Franjo je na misi u Domu svete Marte nastavio moliti za bolesne od koronavirusa,a posebno se obratio zatvorenicima. U propovijedi je također govorio o progonjenim kršćanima, spominjući i Asiju Bibi.

Molimo i dalje za oboljele od epidemije koronavirusa – rekao je papa Franjo jučer na misi u Domu svete Marte i istaknuo – I danas na poseban način želim moliti za zatvorenike, za našu braću i sestre koji su u zatvorima. Oni trpe i moramo im biti blizu molitvom kako bi im Gospodin pomogao i utješio ih u ovim teškim trenucima. „O Jahve, ne ostavljaj me! Bože moj, ne udaljuj se od mene! Požuri se meni u pomoć, Gospode, spase moj!“ (Ps 38,22-23) – ponovio je Papa antifonu psalma, komentirajući čitanja liturgije koja govore o Isusovoj muci – Bijes je upravo poseban način kojim đavao uništava. Đavao nas zavođenjem želi udaljiti od križa nudeći svjetovni duh, moć, taštinu, pa čak i bijes.

Prvo je čitanje iz Knjige proroka Jeremije uistinu proroštvo o Gospodinovoj muci – rekao je Sveti Otac i upitao – Što kažu neprijatelji? „Hajde, udarimo ga njegovim jezikom i pazimo budno na svaku riječ njegovu“. Kažu: postavimo mu prepreke. Ne kažu: Svladajmo ga i izbacimo ga. Kažu: otežajmo mu život i mučimo ga. To je prorokova patnja, no tu je i proroštvo o Isusu. Sam Isus nam u evanđelju govori o tome: „Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima. Osudit će ga na smrt i predati poganima da ga izrugaju, izbičuju i razapnu, ali on će treći dan uskrsnuti“.

Ne radi se samo o osudi na smrt, tu je i više od toga – rekao je papa Franjo i primijetio – Tu je poniženje i bijes. Kada je kršćanin, neka osoba, progonjena s bijesom, u tome je prisutan đavao. On ima dva stila: zavođenje obećanjima svijeta, kao što je učinio s Isusom u pustinji. Htio ga je zavesti i zavođenjem promijeniti plan otkupljenja, i kada to nije išlo, onda je postao bijesan. Đavao nema izlaza. Njegova je oholost tako velika da pokušava uništiti, uživajući s bijesom u uništenju.

Mislimo na progone mnogih svetaca i kršćana koje ne ubijaju, nego im zadaju patnje i pokušavaju ih na sve načine poniziti do kraja – rekao je Papa i nastavio – Nemojte brkati jednostavan društveni, politički i vjerski progon s đavolskim bijesom. Đavao bjesni kako bi uništio. Pomislite na apokalipsu: želi proždrijeti dijete koje žena upravo treba roditi. Dvojica su razbojnika bila raspeta s Isusom, bili su osuđeni i raspeti, ostavili su ih da umru u miru. Nitko ih nije vrijeđao niti se zanimao za njih. Vrijeđali su samo Isusa koji je rekao apostolima da će biti osuđen na smrt, da će mu se rugati, bičevati ga i raspeti.

Isusa su ismijavali – rekao je Sveti Otac i dodao – To je put izlaska iz đavolskog bijesa i iz tog uništavanja. To je svjetovni duh, ono što majka Zebedejevih sinova traži. Isus govori o poniženju koje je njegova vlastita sudbina, a oni ga traže vanjštinu i moć. Taština i svjetovni duh upravo su put koji đavao nudi kako bismo se udaljili od Kristova križa. Vlastito ostvarenje, karijerizam i svjetovni uspjeh, sve su to nekršćanski putovi kojima se nastoji zastrijeti Isusov križ.

Neka nam Gospodin dade milost da znamo razaznati kada je na djelu duh koji nas bijesom želi uništiti i kada nas taj isti duh želi utješiti s prividom i taštinom ovoga svijeta. Nemojmo zaboraviti; tamo gdje je bijes, tamo je mržnja i osveta poraženog đavla. Tako je, sve do danas, u Crkvi. Mislimo na mnoge kršćane koji su okrutno progonjeni. Novine su ovih dana pisale o Asiji Bibi koja je trpjela 9 godina u zatvoru. To je đavolski bijes. Neka nam Gospodin dade milost razaznati Gospodinov put koji je križ, od svjetovnog puta koji je taština, privid i maskiranje – zaključio je papa Franjo.

Vatican News | Bitno.net