U svojoj se homiliji osvrnuo na tri važne označnice Marijina promišljanja i djelovanja, a to su slušanje, odlučivanje i djelovanje. Nakon što smo s Marijom prošli dio puta Isusova života za naše spasenje, promotrimo Onu koja nas sigurno vodi na Isusovu putu, istaknuo je Sveti Otac te je potom objasnio što u Marijinu životu znači slušanje, odlučivanje i djelovanje.

Govoreći o slušanju Papa je istaknuo: Marija je poslušna Božjoj riječi koju joj upućuje anđeo Gabrijel o njezinoj rođakinji Elizabeti. No Marija je slušala pozorno, ne površno, kao što se u nas zbiva kad nešto čujemo ali ne obraćamo pozornost na to niti tražimo značenje i smisao. No Marija sluša Boga također u životnim događajima.

Temeljem onoga što je čula Marija odlučuje, nastavio je Sveti Otac. Marija ne živi užurbano, nego promišlja u svojem srcu te donosi odluku da pohiti k Elizabeti. Marija se ne da uvjetovati događajima, ne izbjegava teškoće odlučivanja pa ni u životnim zbivanjima, primjerice kad su se mladenci u Kani našli u nezgodi, protumačio je Papa te usporedio naše teškoće odlučivanja kad bismo radije prepustili da to učini drugi mjesto nas. Upravo u pozornom slušanju Božjega glasa možemo poput Marije biti i sposobni ispravne odluke donositi.

Stoga je treće označnica Marijina postupka djelovanje. Kad je shvatila o čemu je riječ, hita k Elizabeti da joj bude na uslugu. Zna da to mora učiniti i ne izbjegava moguće teškoće. Papa je Franjo naveo i riječi svetoga Ambrozija koji veli da Duh Sveti ne poznaje sporost. To je i nama poticaj na ispravno osluškivanje, odlučivanje i spremno hitanje u susret potrebama drugih, poput Marije.
Na kraju se Papa posebnom molitvom obratio Gospi od slušanja, Gospi od odluke i Gospi od djelovanja, a onda svima zahvalio na sudjelovanju u ovoj pobožnosti poželjevši im laku noć. (rv/bitno.net)