Gospodinu se trebamo moliti hrabro, i ustrajno kako je učinio Abraham – istaknuo je papa Franjo u ponedjeljak, 1. srpnja, na misi u Domu svete Marte. Papa je među ostalim napomenuo da moliti znači i „pregovarati s Gospodinom“, čak postati neumjestan, kako nas Isus uči. Na misi, koju su suslavili kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana i biskup Brian Farrell, tajnik spomenutoga vijeća, bila je nazočna i skupina svećenika i suradnika toga vijeća.

Abraham hrabro i ustrajno govori s Gospodinom kako bi Sodomu obranio od uništenja. Polazeći u propovijedi od Prvoga čitanja iz jučerašnje liturgije, Sveti je Otac odmah primijetio da je Abraham hrabar čovjek i da hrabro moli. Abraham se osjeća toliko snažnim da može razgovarati s Gospodinom licem u lice, i nastoji zaštititi taj grad – napomenuo je Sveti Otac te dodao – I to čini ustrajno. U Bibliji se, dakle, vidi da molitva treba biti hrabra.

Kada govorimo o hrabrosti, uvijek mislimo na apostolsku hrabrost, primjerice ići propovijedati Evanđelje…. Ali, postoji i hrabrost pred Gospodinom, ona parezija pred Gospodinom – rekao je Papa te objasnio – to znači hrabro ići Gospodinu kako bismo molili za nešto. To je pomalo smiješno jer Abraham razgovara s Gospodinom na poseban način, tako hrabro da čovjek ne zna nalazi li se pred čovjekom koji moli, ili pred nekim feničkim trgovcem, jer on navlači cijenu… I ustraje: s pedeset je uspio smanjiti cijenu na deset. Znao je da to nije moguće. Ali, bio je tamo pravednik: njegov nećak, njegov bratić… I tom je hrabrošću, tom ustrajnošću, išao naprijed – istaknuo je Sveti Otac.

Ponekad idemo Gospodinu moliti nešto za neku osobu; tražimo ovo i ono, a onda odlazimo. Ali, to nije molitva – upozorio je Papa – jer ako hoćeš da Gospodin dade neku milost, trebaš hrabro ići učiniti ono što je napravio Abraham, jednakom ustrajnošću. Primijetivši potom da nam sâm Isus kaže da trebamo moliti kao udovica sa sudcem, kao onaj koji noću kuca na prijateljeva vrata, papa je Franjo istaknuo da je ustrajnost važna iako uistinu umara. Ali, to je ponašanje u molitvi – rekao je te spomenuo svetu Tereziju. Ona o molitvi govori kao o pregovaranju s Gospodinom, a to je moguće samo kada smo u bliskim odnosima s Gospodinom. Istina, to umara, ali to je molitva, to znači dobiti milost od Boga.

Spomenuvši potom obrazlaganje koje Abraham rabi u svojoj molitvi: „Uze razloge iz samoga Isusova srca“, Sveti je Otac istaknuo kako je lijepo uvjeriti Gospodina krepostima koje su upravo Njemu vlastite! To je lijepo! Abrahamovo izlaganje ide u Gospodinovo srce, a Isus nas to isto uči: ‘Otac zna. Otac – ne brinite – šalje kišu na pravedne i na grješnike, sunce i za pravednike i za grješne’. Tim obrazloženjima Abraham ide naprijed. Tu ću se zaustaviti: – rekao je Papa te dodao – molitva je pregovor s Gospodinom, pa čak i ako pritom postanemo neumjesni s Njim. Moliti znači slaviti Gospodina u njegovim lijepim stvarima i reći mu da nam pošalje te lijepe stvari. I ako je tako milosrdan i dobar, neka nam pomogne! – istaknuo je Papa.

Želio bih da svi mi danas, u samo pet minuta, ne više, tijekom dana uzmemo Bibliju i polako izgovorimo 102. psalam, onaj koji se u današnjoj liturgiji čita između dva čitanja. ‘Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina i sve što je u meni, sveto ime njegovo! Ne zaboravi dobročinstava njegovih! On otpušta sve grijehe tvoje, on iscjeljuje sve slabosti tvoje; On ti od propasti izbavlja život, kruni te dobrotom i nježnošću…’ Time ćemo naučiti što imamo reći Gospodinu kada molimo neku milost. ‘Ti koji si milosrdan, Ti koji praštaš, učini mi tu milost’; onako kako je učinio Abraham, i kako je učinio Mojsije. Idemo naprijed u molitvi, hrabri, i tim obrazloženjima koja dolaze upravo iz Božjega srca – rekao je na kraju Sveti Otac. (rv/bitno.net)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru bitnih informacija – klikni like[/facebook]