Papa Franjo jučer se u sklopu apostolskog posjeta Litvi molio u Muzeju okupacija i borbi za slobodu, koji je nekoć bio sjedište KGB-a u glavnome gradu Litve, Vilniusu. Sovjeti su u tim prostorijama držali i pogubili stotine ljudi.

“Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?”, započeo je svoju molitvu Papa, ponavljajući Kristove riječi s križa.

“Tvoj vapaj, Gospodine, nastavlja odjekivati. Odzvanja unutar ovih zidova koji sjećaju na patnje koje su podnijeli toliki sinovi i kćeri ovoga naroda. Litavci i oni iz drugih naroda platili su vlastitim mesom cijenu žeđi za apsolutnom moći od strane onih koji su htjeli potpunu prevlast”, nastavio je Sveti Otac.

Podsjećajući na “okrutnost i besmislenost koju je litavski narod iskusio”, papa Franjo je molio da nas Gospodinov vapaj oslobodi od zaborava na ljude koji su podnijeli strašnu okrutnost totalitarnih režima.

“Da nas tvoj vapaj, Gospodine, oslobodi od duhovne bolesti koja ostaje stalnim iskušenjem za nas ljude: zaborav iskustava i patnji onih koji u otišli ispred nas.”

Sveti Otac je zaključio svoju molitvu, obraćajući se Gospodinu u želji da “Litva postane svjetionik nade”.

“Neka bude zemlja sjećanja i djelovanja, stalno predana borbi protiv svih oblika nepravde. Neka promiče kreativne napore kako bi branila prava svih osoba, posebice onih najbespomoćnijih i najranjivijih. I neka Litva svima bude učitelj načina kako pomiriti i u sklad dovesti različitost”, zaključio je Papa.

Papa svoj apostolski pohod baltičkim zemljama nastavlja danas u Latviji, a sutra će posjetiti Estoniju.

Ivo Džeba | Bitno.net