NOVI TERORISTIČKI NAPAD

Papa Franjo: Krvoproliće u Dakhi je okrutno djelo protiv Boga i ljudi

Papa Franjo je izrazio veliku žalost zbog krvoprolića počinjenoga 1. srpnja u Dhaki, u Bangladešu.

Foto: L'Osservatore Romano

Foto: L’Osservatore Romano

U poruci koju je potpisao njegov državni tajnik kardinal Pietro Parolin, Papa govori o bezumnom nasilju počinjenom nad nedužnim žrtvama, o okrutnom djelu protiv Boga i protiv čovječanstva. Osim toga, preminule povjerava Božjemu milosrđu te jamči svoje molitve za obitelji žrtava i ranjenih. Za napad, u kojemu je poginulo najmanje 20 osoba, čini se većinom Talijana i Japanaca, odgovornost je preuzela samozvana Islamska država.

Zašto je strategija terora ovaj put pogodila Bangladeš? Na to se pitanje u razgovoru za našu radijsku postaju osvrnuo Bernardo Cervellera, ravnatelj agencije AsiaNews, te napomenuo da je to pokušaj samozvane Islamske države da otvori još jedan front, i ponajviše, da poveća broj aktivista. Zapadne zemlje odlaze u Bangladeš i ulažu sredstva, jer tamo je velika jeftina radna snaga, a ona zanima i Islamsku državu, te zbog toga i ona odlazi u Bangladeš kako bi pronašla nove militante i nova bojišta – objasnio je pater Cervellera.

Osim toga, – dodao je – u Bangladešu je već nekoliko desetljeća u porastu broj islamskih fundamentalističkih škola, ima ih gotovo 75.000. U nedostatku strukture i odgojnoga prijedloga od stane vlasti, jer su presiromašne, te islamske škole, koje financiraju zemlje Perzijskoga zaljeva, a posebno Saudijska Arabija, odgojile su naraštaj koji vidi islam u opasnosti; u ateistima vidi neprijatelje, a druge religije da treba uništiti. Riječ je, dakle, o procesu koji još nije uništio mirno i prijateljsko obilježje islama u Bangladešu, ali uvlači u njega napetosti koje sada izbijaju – objasnio je pater Cervellera.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Radio Vatikan | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 2. srpnja 2016.

Možda vam se svidi