Papa Franjo krstio je u petak djevojčice Ervinu i Prefinu koje su početkom lipnja bile podvrgnute uspješnoj operaciji razdvajanja lubanja u vatikanskoj bolnici Bambino Gesú.

Vijest o krštenju na svom Twitter profilu objavila je Antoinette Montaigne, bivša ministrica komunikacija Srednjoafričke Republike. Na fotografiji nastaloj u kapeli svete Marte se uz djevojčice i njihovu majku vidi i doktor Carlos Marras, voditelj neurokirurgije u bolnici Bambino Gesù.

Operacija razdvajanja djevojčica koja se dogodila 5. lipnja bila je iznimno zahtjevan pothvat za kojega su se liječnici pripremali gotovo dvije godine. Sve skupa su bile potrebne tri operacije kako bi došlo do potpunog razdvajanja, a posljednja operacija je trajala 18 sati i uključivala 30 liječnika.

Riječ je o prvoj takvoj uspješno izvedenoj operaciji u svijetu. Naime, blizanke su bile spojene preko potiljka, dok su sve ranije provedene operacije razdvajanja bile vršene na djeci spojenoj preko tjemena. Ovakvo razdvajanje je posebno složeno jer je potiljak mnogo kritičnije mjesto što se tiče opskrbe glave krvlju, kao i odvođenja krvi iz glave.

Djevojčice su dobile priliku za operaciju nakon što je predsjednica vatikanske bolnice, Mariella Enoc 2018. godine posjetila Srednjoafričku Republiku i upoznala se s njihovim slučajem.

“Kada se susretnete sa životima koji mogu biti spašeni, morate to učiniti. Ne možete samo skrenuti pogled”, izjavila je Enoc na konferenciji za novinare 7. srpnja prilikom koje je objavila da je operacija uspješno izvršena.

Majka djevojčica nakon operacije nije skrivala svoje zadovoljstvo radom bolnice: “Ervina i Perfina rođene su dva puta. Da su ostale u Africi ne znam kakvu bi sudbinu imale”.

Video o djevojčicama možete pogledati ovdje: