Komentirajući riječi Ivana apostola: „Ostanite u Gospodinu“, iz Prvoga liturgijskog čitanja, Papa je rekao da ih sveti Ivan uporno ponavlja, a one opisuju ponašanje kršćanina koji želi ostati u Gospodinu: spoznati što mu se događa u srcu. Papa veli da ne treba vjerovati svakom duhu, nego treba „lučiti duhove“; razlučivati ono što nam omogućuje da ostanemo u Gospodinu od onoga što nas od Njega udaljuje.

Naše je srce uvijek puno želja, nakana, misli – rekao je Sveti Otac dodajući da se moramo pitati kamo nas one vode, otkuda dolaze. Vode li nas Gospodinu ili nas od Njega udaljuju? Apostol Ivan potiče „da provjeravamo ono što mislimo i želimo. Ako je to u skladu s Gospodinovom voljom, onda je sve u redu, ali ako nije… Iskušajte duhove da vidite dolaze li od Boga, jer su mnogi lažni proroci došli na svijet: proroci, proroštva i ponude – kazao je Sveti Otac.

„Želim učiniti ovo!“ Ali to te ne vodi Gospodinu, dapače udaljuje te od Njega. Stoga je potrebna budnost. Kršćanin je muškarac ili žena koji bdiju nad vlastitim srcem. Naše srce često, sa svim što se zbiva, izgleda kao neka tržnica, gdje ima svega, zar ne? Trebamo iskušati – ovo je od Gospodina, a ovo nije – da ostanemo u Gospodinu – istaknuo je Papa.

Koje je dakle mjerilo za razlučivanje dolazi li nešto od Boga ili od antikrista? Sveti je Ivan jasan. Svaki je duh od Boga ako priznaje Isusa Krista, Utjelovljenoga; ako ga ne priznaje, ne dolazi od Boga nego od antikrista. A što znači priznati da se Riječ utjelovila. Znači priznati put Isusa Krista; priznati da se On, budući je Bog, snizio, ponizio sve do smrti na križu – objasnio je Papa.

Ovo je put Isusa Krista: snižavanje, poniznost i poniženje. Ako te neka misao, neka želja, vodi na put poniznosti, snižavanja, služenja drugima, to je Isusov put. Ali ako te vodi na put dostatnosti, ispraznosti, oholosti, maštanja, onda nije Isusov put. Razmislimo o napastovanju Isusa u pustinji: sva tri đavolska prijedloga žele Isusa udaljiti od puta služenja, poniznosti i ljubavi. Od ljubavi koju je očitovao svojim životom, zar ne? Tim trima napastima Isus veli: „Ne, to nije moj put!“ – rekao je Sveti Otac.

Papa je sve pozvao da razmisle o tomu što se događa u njihovu srcu. O čemu razmišljamo; što osjećamo i želimo, te da provjeravamo duhove. Provjeravam li svoje misli; htijenja i želje ili sve prihvaćam? – upitao je Sveti Otac.

Naše je srce često put kojim svi prolaze… Treba iskušati. Znam li što dolazi od Gospodina? Poznajem li pravo mjerilo za raspoznavanje svojih misli i želja? Razmišljajmo o tome i ne zaboravimo da je mjerilo Utjelovljena Riječ. Riječ se utjelovila: to je Isus Krist. Isus Krist je postao čovjekom, Bog se utjelovio, snizio se, ponizio iz ljubavi, kako bi svima služio. Neka nam apostol Ivan isprosi milost da spoznamo ono što se događa u našem srcu te mudro razlučivanje onoga što dolazi od Boga, od onoga što od Njega ne dolazi – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan