Poljska redovnica Karolina Frak iz Zajednice sestara uskrslog Isusa, koja je već 13 godina u misijskoj službi u Argentini, ispričala je za poljsku katoličku agenciju KAI priču o tome kako se papa Franjo u vrijeme dok je bio nadbiskupom Buenos Airesa skrbio za jednu mentalno oboljelu djevojčicu, kao i o njegovim redovitim obilascima četvrti u kojima su bili najsiromašniji, bolesni i stari.

Sestra Karolina zajedno s drugim sestrama vodi dom za nezbrinutu djecu u četvrti Lanus u Buenos Airesu. Jedan dan u dom je nazvao kardinal Jorge Bergoglio i pitao sestre mogu li primiti jednu djevojčicu koja treba skrb.

– Bila je to 12-godišnja djevojčica koja nije imala obitelji i već je pola godine bila u psihijatrijskoj bolnici. Kardinal nas je nazvao, razgovarao je sa mnom. Rekao je: Želim samo zamoliti sestre da učine što mogu kako bi djevojčica ostala kod vas. Da nakon izlaska iz bolnice pokuša započeti normalan život – prepričala je razgovor sestra.

Kardinal je sestrama rekao da će učiniti sve da im pomogne u skrbi za djevojčicu jer je znao kako dom nije adekvatan za skrb nad djecom s mentalnim bolestima. Ali, imao je nadu kako će djevojčica u budućnosti moći normalno funkcionirati.

– Doista je tako i bilo. Mjesec i pol nakon što je došla u naš dom više nije morala piti lijekove i počela je živjeti normalno kao i sva druga djeca u našem domu. Već dvije godine živi kod jedne obitelji koja ju je udomila, opet nakon što je kardinal pomogao pronaći joj novi dom. Ona nije znala dosad tko je za sve to zaslužan, ali danas ću je nazvati i reći da sve to može zahvaliti Svetom Ocu – kaže poljska redovnica.

[facebook]Ako želite saznati sve o novom Papi lajkate Bitno.net![/facebook]

Kardinal Bergoglio je na djevojčicu naišao dok je obilazio psihijatrijsku bolnicu gdje je bila smještena. Bila je to njegova uobičajena aktivnost – obilaziti siromašne četvrti, bolnice, umirovljeničke domove, redovito se pojavljivati tamo gdje su oni najpotrebitiji, bez ikakvog poziva. Razgovarati s njima, moliti se za njih i pružati im pomoć.
Sestra Karolina je za KAI rekla i kako je Bergoglijev izbor za papu u Buenos Airesu dočekan s oduševljenjem.

– Uvijek se vozio javnim prijevozom, obilazio je najsiromašnije, dolazio među njih i predvodio mise. Nakon misa uvijek bi ostajao s ljudima, razgovarao s njima. Kod nas u Argentini je običaj razmijeniti poljubac mira. Stajao bi nakon mise i čekao sve do zadnje osobe koja bi se željela pozdraviti s njim – rekla je sestra i nastavila o misama koje je predvodio kardinal:

– Uvijek je bio u dubokoj molitvi kada bi predvodio misu, to se moglo jasno vidjeti. Vidjela se ta njegova živa molitva, bljesak u očima koji nosi nadu da će sve biti u redu. Mislim da to nije bila nada samo za Argentinu nego za cijelu Latinsku Ameriku. Najsiromašniji trebaju tu nadu, nadu da im se život može promijeniti, da mogu živjeti život dostojan čovjeka – ispričala je redovnica koja s još tri sestre vodi dom za nezbrinutu djecu u Buenos Airesu već 11 godina.

G. A. | Bitno.net

Lajkajte facebook stranicu pape Franje: