Sveti Otac je 5. prosinca kirografom preimenovao Ured za financijsko informiranje (AIF) u Ured za nadzor i financijsko informiranje („Autorità di Supervisione e Informazione Finanziaria“ – ASIF) te je odobrio novi Statut.

Ured je 2010. osnovao papa Benedikt XVI., a papa Franjo je 2013. izmijenio Statut radi borbe protiv financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje.

Papa je novim kirografom nastavio reformu kojom želi povećati transparentnost i jačanje kontrole u ekonomsko-financijskom području djelovanja Svete Stolice.

U dokumentu je napisao da mijenja ime Ureda i odobrava njegov novi Statut „nakon sudjelovanja Svete Stolice u grupi Moneyval Vijeća Europe i progresivne provedbe mjera zaštite radi sprečavanja pranja novca, suzbijanja terorizma i širenja oružja za masovno uništavanje“.

Tiskovni ured Svete Stolice izvijestio je da su promjene bile nužne kako bi se Statut uskladio sa zadacima koji su prethodno dodijeljeni Uredu.

Osim novog imena, među glavnim promjenama je obnovljena raspodjela uloga između Predsjedništva i Uprave te uspostavljanje novog odjela za propise i pravne poslove.

Apostolski pohod Iraku

Iz Vatikana je također potvrđeno da će Sveti Otac od 5. do 8. ožujka 2021. poduzeti apostolsko putovanje u Irak.

Na apostolskom putovanju Franjo će pohoditi Bagdad, Ursku ravnicu – povezanu sa sjećanjem na Abrahama, Erbil, Mosul i Qaraqosh u Ninivskoj ravnici.

Program putovanja bit će objavljen naknadno, s obzirom na razvoj zdravstvenih prilika u svijetu.