Izgradnja dijaloga s drugima nije laka, posebno ako nas razdvaja mržnja, ali kršćani bi trebali uvijek tražiti put slušanja (što drugi ima reći) i pomirenja, u poniznosti i blagosti, jer Isus je tako naučavao – istaknuo je Papa u svojoj homiliji

Radije se slomiti, nego sagnuti – kaže jedna narodna poslovica. Kršćanska nam mudrost predlaže: radije se sagnuti, da se ne bi slomio. Dva načina življenja – prvi je svojom vlastitom tvrdoćom olako usmjeren na podizanje zidova nekomunikativnosti među osobama, pa sve do izobličenja mržnje; drugi pak teži povezivanju mostovima razumijevanja, pa i nakon spora i svađe. No, to je način ponovnoga traženja i nalaženja poniznosti – kazao je Papa u svojoj homiliji na svetoj misi, u Domu svete Marte.

U današnjem starozavjetnom čitanju, David se našao u prigodi da ubije kralja Šaula, no David bira drugi put – bira put približavanja, raščišćavanja i razjašnjenja situacije; bira put dijaloga radi pomirenja – kazao je Sveti Otac. Za dijalog je potrebna blagost, bez vikanja. Također je potrebno pomisliti i na to da druga osoba ima nešto više od mene i David je tako mislio: ‘On je pomazanik Gospodnji i važniji je od mene’… Poniznost i blagost… Za dijalog je potrebno ono što smo jutros zatražili u molitvi, na početku Svete Mise: svima biti sve, pa čak – iako to ne piše u Bibliji – znamo da za to postići, treba puno toga ‘progutati’. Ipak trebamo to učiniti jer se mir izgrađuje poniznošću, snižavanjem; uvijek težeći tomu da u drugom vidimo sliku Božju – potaknuo je Papa.

Dijalogizirati je teško – priznaje Papa – ali gore od nastojanja da prema neprijatelju izgradim most, jest da pustim da mi u srcu prema njemu buja mržnja. Tako čineći ostajemo zatvoreni u gorčini naše ozlojeđenosti. Kršćanin mjesto toga za primjer ima Davida, koji mržnju nadvladava činom poniznosti.

Sniziti se i uvijek graditi most, uvijek – ponovio je Sveti Otac – to nije lako; ne, nije lako, ali Isus je tako učinio: snizio se do kraja i osvijetlio nam put. I neka ne prođe mnogo vremena kad postoji problem, što prije i čim bude moguće, nakon što prođe muka, približiti se dijalogu, jer oklijevanjem se zid sve više podiže kao što zla biljka raste kako bi sjemenu zapriječila klijanje. Kad se zidovi već podignu visoko, tako je teško postići pomirenje – vrlo teško – ponovio je Papa.

Nije toliki problem, ako koji put ‘polete tanjuri’ – u obitelji, u zajednici, u četvrti. Važno je potražiti mir što je prije moguće, riječju, gestom. Most, a ne zid poput onoga koji je toliko godina dijelio Berlin. Jer i naše srce može postati „Berlin“ sa zidom podignutim prema drugima.

Strah me je ovih zidova; zidova koji svakodnevno rastu, podupirući ozlojeđenost, pa i mržnju. Mislimo na mladića Davida: mogao se savršeno osvetiti i potjerati kralja, ali je on odabrao put dijaloga; s poniznošću, blagošću, nježno – kazao je Sveti Otac te dodao – Danas možemo zamoliti Sv. Franju Saleškog, učitelja nježnosti, da nam svima isprosi milost da prema drugima gradimo mostove – nikad zidove – zaključio je svoju propovijed papa Franjo.

Radio Vatikan