PISMO ZA SVJETSKI DAN MOLITVE ZA DUHOVNA ZVANJA

Papa Franjo: Kako prepoznati svoj poziv

Gospodinov poziv ne razaznaje se poput tolikih svari koje možemo čuti, vidjeti ili dodirnuti ​​u svojem svakodnevnom iskustvu. Bog dolazi tiho i diskretno, bez nametanja

duhovni poziv

Foto: Shutterstock

U listopadu sljedeće godine održat će se 15. redovita Generalna skupština biskupske sinode, koja će biti posvećena mladima, osobito odnosu između mladih, vjere i poziva. Tada ćemo imati priliku ispitati kako u središtu našega života može biti poziv na radost, koji nam Bog upućuje i zašto je to “Božji plan za ljude svih vremena”, napisao je jučer papa Franjo u svojoj poruci za 55. svjetski dan molitve za duhovna zvanja koji će se održati 22. travnja iduće godine.

I u ovim našim nemirnim vremenima otajstvo utjelovljenja nas podsjeća da nam Bog uvijek dolazi u susret i da nas On, Bog s nama, koji prolazi putovima našega života, prihvaćajući našu čežnju za ljubavlju i srećom, poziva na radost – napisao je Papa i dodao – u različitosti i posebnosti svakog zvanja, osobnog i crkvenog, važno je slušati, razlučivati i živjeti tu Riječ koja nas poziva da razvijemo svoje talente i da budemo sredstvo spasenja u svijetu te nas upućuje prema punini sreće.

Gospodinov poziv – treba odmah reći – ne razaznaje se poput tolikih svari koje možemo čuti, vidjeti ili dodirnuti ​​u svojem svakodnevnom iskustvu. Bog dolazi tiho i diskretno, bez nametanja – istaknuo je Sveti Otac i napomenuo – može se dogoditi da na takav način bude ugušen mnogim brigama i izazovima koji obuzimaju naš um i srce. Potrebno je biti otvoren za duboko slušanje Riječi i života, biti osjetljiv na detalje u našem svakodnevnom životu, učiti čitati događaje očima vjere i biti otvoren za iznenađenja Duha Svetoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nećemo moći otkriti poseban i osobni poziv koji nam Bog upućuje ako ostanemo zatvoreni u sebe, u svoje navike i ravnodušnost ponašajući se kao oni koji troše svoje živote tražeći vlastito ja, gubeći velike snove i prigodu da budemo sudionici jedinstvene povijesti koju Bog želi ostvariti s nama – objasnio je papa Franjo i primijetio – i Isus je bio pozvan i poslan, zato mu je trebalo da se sabere u tišini; slušao je i čitao riječ u sinagogi i snagom Duha Svetoga objavio je smisao svojeg poziva.

Takvo ponašanje danas postaje sve teže – napomenuo je Papa i protumačio – uronjeni smo u društvo koje obiluje raznim stvarima i informacijama koje stvaraju vanjsku buku, a u isto vrijeme u nama raste nutarnja rastresenost i zbrkanost koja nam ne dopušta da se zaustavimo, da kontempliramo, da razmatramo događaje svojega života i da djelujemo, puni povjerenja u brižan plan koji Bog ima s nama, i da ostvarimo plodno razlučivanje.

Čitajući u sinagogi u Nazaretu odlomak iz proroka Izaije, Isus je razmišljao o sadržaju poslanja koje mu je bilo povjereno i predstavio ga je onima koji su čekali Mesiju – nastavio je Sveti Otac – slično tome, svatko od nas može otkriti svoj poziv samo putem duhovnog razlučivanja. To je proces u kojem osoba, u dijalogu s Gospodinom i slušajući glas Duha Svetoga počinje donositi temeljne odluke, počevši od onih o životnom statusu.

Posebice, otkrivamo da kršćanski poziv uvijek ima proročku dimenziju – istaknuo je papa Franjo i primijetio – i danas nam je vrlo potrebno razlučivanje i proroštvo da bismo nadvladali iskušenja ideologije i fatalizma i otkrili u odnosu s Gospodinom, mjesta, sredstva i događaje preko kojih nas poziva. Svaki bi kršćanin trebao biti sposoban čitati smisao života i shvatiti gdje i na što ga Gospodin zove kako bi nastavio njegovo poslanje.

Na kraju, Isus naviješta novost sadašnjeg trenutka što će oduševiti mnoge i otvrdnuti druge: ispunilo se vrijeme, On je Mesija kojeg je navijestio Izaija, pomazan da oslobodi zarobljene, da dade vid slijepima i priopći milosrdnu ljubav Božju svakom stvorenju – napomenuo je Papa i istaknuo – radost evanđelja koja nas otvara za susret s Bogom i braćom, ne može čekati zbog naše sporosti i lijenosti. Ništa se neće dogoditi ako ostanemo okrenuti prema prozoru s isprikom da čekamo pogodan trenutak, to nam se neće dogoditi ako već danas ne preuzmemo rizik izbora. Poziv se događa danas! Kršćansko poslanje je za sadašnjost! I svatko je od nas pozvan – na život u braku, u svećeničkoj službi ili na onaj Bogu posvećene osobe – kako bismo bili svjedoci Gospodinovi, ovdje i sada.

To što Isus kaže “danas” jamči nam da Bog nastavlja “silaziti” kako bi spasio čovječanstvo i kako bi nas učinio sudionicima u svojem poslanju – napomenuo je Sveti Otac i potvrdio – Gospodin i dalje poziva da živimo s Njim i da ga slijedimo izbliza neposredno mu služeći. I ako nam dade do znanja da nas zove na potpuno posvećenje njegovom kraljevstvu, ne smijemo se bojati! Lijepo je i velika je milost biti posve i zauvijek posvećen Bogu i službi braći.

Gospodin i danas nastavlja pozivati ​​da ga slijedimo. Ne smijemo čekati da budemo savršeni da bismo velikodušno odgovorili „evo me“; ne smijemo se plašiti svojih ograničenja i grijeha, nego prihvatiti otvorena srca Gospodinov glas. Slušati ga, razlučivati o svojem osobnom poslanju u Crkvi i u svijetu i na kraju živjeti ga u sadašnjem trenutku koji nam Bog daruje – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net


Objavljeno: 5. prosinca 2017.

Možda vam se svidi