U sjedištu dječje bolnice Bambino Gesù u Palidoru, nedaleko od Rima, Papin je državni tajnik kardinal Pietro Parolin 19. prosinca otvorio izložbu koju su zajedno organizirali spomenuta dječja bolnica i časopis „La Civiltà Cattolica“. Izložba je ostvarena s dječjim crtežima darovanima papi Franji, a njome se pokreće kampanja i prikupljanje priloga za prihvat i liječenje djece iz cijeloga svijeta u spomenutoj dječjoj bolnici Svete Stolice. Prikupljanje će se provoditi uglavnom na webu i društvenim mrežama.

Stotinu je crteža koje je ovjerovilo privatno tajništvo Svetoga Oca. Papa Franjo u svakom kutku svijeta, tijekom svojih putovanjâ i susretâ, od djece prima na dar njihove crteže. Tako je odlučeno povjeriti ih časopisu „La Civiltà Cattolica“, sa željom da ih se pretvori u dar za drugu djecu, i da postanu znak solidarnosti. „Papa je tako dobar, ovaj je crtež dar za njega“ – posveta je 5-godišnje Anne Marie, napisana na crtežu koji je poslala papi Franji.

U našem djelovanju na međunarodnom planu – rekao je kardinal Parolin – povlašteno mjesto ima pozornost prema djeci. Zadaću koja je u prvom planu obavlja dječja bolnica Bambino Gesù koja ujedinjuje ljubav i oštroumnost medicinskoga znanja. Podupirati njezino djelovanje znači proširiti granice solidarnosti – kazao je kardinal te istaknuo da je u posljednje dvije godine, na humanitarnom planu, primljeno gotovo 100 pacijenata iz više od 30 različitih zemalja svijeta. U to se uključuju i inicijative prikupljanja sredstava kao što je naša izložba – primijetio je kardinal te objasnio – Riječ je o akcijama koje traže da se nešto daruje kako bi se odgovarajuće liječenje omogućilo bolesnoj djeci koja žive na periferijama svijeta, kako bi im se pružilo najbolje moguće liječenje.

Crteži te djece nas podsjećaju – primijetila je Mariella Enoc, predsjednica bolnice Bambino Gesù – da je svatko od nas građanin, ne samo vlastite zemlje, nego cijeloga svijeta. To je posebno važna poruka za Papinu bolnicu koja, uz pomoć sviju, želi biti mjesto liječenja za svu djecu, a posebice za one kojima je to najpotrebnije.

Djeca crtaju svijet i daruju ga Papi – kazao je p. Antonio Spadaro, ravnatelj časopisa „La Civiltà Cattolica“ – prikazujući osjećajan svijet, koji osjećaje i razum ne razdvaja kirurškim nožićem. Kako je podsjetio papa Franjo, djeca se smiješe spontano, i plaču spontano, za razliku od odraslih. Možda je najzahtjevnija poruka koju dobivamo uzimajući u ruke ove dragocjene crteže ta da nas djeca mogu ponovno naučiti smiješiti se i plakati –  primijetio je p. Spadaro.

Radio Vatikan | Bitno.net

Foto: Flickr/Ospedale Pediatrico Bambino Gesù