Papa

Na općoj audijenciji koju je, pred oko 20.000 hodočasnika, predvodio u srijedu, 18. travnja, na Trgu svetoga Petra, papa je Benedikt XVI. ponovno razmišljao o vrednoti molitve. Na kraju audijencije Sveti je Otac zahvalio za čestitke koje su mu stigle za rođendan, i sedmu obljetnicu papinstva, koju će proslaviti danas, 19. travnja, te pozvao vjernike da se mole za njega kako bi mogao ustrajati u svojemu služenju Kristu i Crkvi.

Ne treba biti branjena, nego hrabra – to je svjedočanstvo koje prva kršćanska Crkva daje Crkvi svakog sljedećeg stoljeća. Riječ je o hrabrosti koja se rađa iz nepokolebiva pouzdanja u Boga, jačanoga molitvom, toliko da je njezinim članovima na srcu više širenje evanđelja, nego da budu nepovrijeđeni opasnostima do kojih to naviještanje može dovesti. A kada se to dogodi, – istaknuo je Papa – među kršćanima se dogodi „čudo“ sloge, koja je temeljna sastavnica Crkve. Umjesto da se stavi u pitanje, jedinstvo se učvršćuje, jer je poduprto nepokolebivom molitvom – dodao je Sveti Otac te istaknuo – Crkva se ne treba bojati progona koje je u svojoj povijesti morala podnositi, nego se, poput Isusa u Getsemanskom vrtu, treba uvijek pouzdati u Božju nazočnost, Njegovu pomoć i snagu, zazvane u molitvi.

Temeljeći potom svoju katehezu na Lukinu pripovijedanju u Djelima apostolskim, o uhićenju i suđenju Petru i Ivanu zbog toga što su naviještali Isusovo uskrsnuće, Papa je napomenuo da je reakcija njihove braće u vjeri bila doista primjerna. Pred opasnošću, teškoćama, prijetnjama, prva kršćanska zajednica ne pokušava razlučivati kako reagirati, pronaći strategije, kako se zaštititi, koje mjere primijeniti, nego, u kušnji, počinje moliti, uspostavlja kontakt s Bogom – istaknuo je Sveti Otac. Koje je obilježje te molitve? Riječ je o jednoglasnoj i složnoj molitvi cijele zajednice, koja se suočava s progonom zbog Isusa – napomenuo je Papa.

Molitva koju su tom prigodom poveli prvi kršćani u Jeruzalemu, najopširnija je molitva Crkve u Novom zavjetu – primijetio je Sveti Otac. Molitva je to koja, oslanjajući se na riječi iz 2. psalma, nastoji tumačiti događaje u svjetlu vjere. Stoga se ono što se dogodilo tumači u svjetlu Krista, a to je i ključ za razumijevanje i progona (…) kojima je prva kršćanska zajednica bila podvrgnuta. Ta prva zajednica nije jednostavna udruga, nego zajednica koja živi u Kristu; stoga je ono što joj se događa dio Božjega nacrta – rekao je Papa te istaknuo:
Upravo zbog toga molba koju prva kršćanska zajednica u Jeruzalemu upućuje Bogu u molitvi nije to da bude zaštićena, da bude pošteđena kušnje, trpljenja; to nije molitva za uspjeh, nego samo za to da može propovijedati Riječ Božju otvoreno, slobodno i hrabro. Otvorenost i hrabrost, plod su izljeva Duha Svetoga – rekao je Sveti Otac zazivajući ga na sve vjernike kako bi znali u Božjoj Riječi tražiti duboko značenje zbivanja u svojemu životu.

Nakon kateheze Papa je zahvalio za sve čestitke koje su mu stigle povodom njegova rođendana i sedme obljetnice papinstva. Molim vas da me uvijek podupirete svojim molitvama kako bih, pomoću Duha Svetoga, mogao ustrajati u svojemu služenju Kristu i Crkvi – rekao je na kraju Sveti Otac.
Pozdravljajući brojne skupine hodočasnika na raznim jezicima, hrvatske je hodočasnike pozdravio ovim riječima: „Od srca pozdravljam i blagoslivljam sve hrvatske hodočasnike. Dragi prijatelji, ispunjeni uskrsnom radošću i osnaženi božanskim milosrđem budite uvijek postojani u vjeri i vjerni u ljubavi. Hvaljen Isus i Marija!“(rv/bitno.net)