Papa

Crkva nije zajednica savršenih, nego grješnika, kojima je potrebna ljubav Božja – istaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jučerašnjoj svetoj misi za svetkovinu svetih Petra i Pavla u bazilici svetoga Petra. Tijekom svete mise Papa je uručio palije, znak zajedništva biskupa s nasljednikom svetoga Petra, četrdeset trojici novih nadbiskupa metropolita, dok će trojici metropolita biti uručeni u njihovim nadbiskupijama. Na misi je sudjelovalo i izaslanstvo carigradskog ekumenskog patrijarhata. U nagovoru prije marijanske molitve Papa je pak pozvao vjernike da mole za njega da može snažno i blago služiti Crkvi.

Govoreći o apostolskim prvacima, Papa je rekao da kršćanska tradicija smatra nerazdvojivima dvojicu apostolskih prvaka, pri tomu je spomenuo oprečnost između njihova bratstva i bratstva Kajina i Abela. Dok prvi biblijski par očituje „učinak grijeha“, jer je Kajin ubio Abela, Petar i Pavao svjedoče novo bratstvo življeno prema evanđelju; premda su se vrlo razlikovali i njihov odnos nije bio bez sukoba razvidno je da jedino nasljedovanje Krista ostvaruje novo bratstvo, to nam je prva temeljna poruka današnje svetkovine, a njezina se važnost odražava i u traženju potpunog zajedništva kojemu teže ekumenski patrijarh i Rimski biskup, također i svi kršćani – ustvrdio je Benedikt XVI.

Govoreći o Petrovu poslanju da bude stijena, vidljivi temelj na kojem se ima graditi svekoliko duhovno zdanje Crkve, istaknuo je napetost između dara koji dolazi od Gospodina i ljudskih sposobnosti, odnosno ljudske slabosti. Ta se napetost očitovala u povijesti papinstva. S jedne strane, zahvaljujući svjetlu i snazi koje dolaze s visine, s druge pak tijekom se stoljeća očitovala i ljudska slabost, koju samo otvaranje Božjem djelovanju može preobraziti – rekao je Benedikt XVI. podsjećajući na Isusovo jasno obećanje: vrata paklena, to jest sile zla neće pobijediti. Isusovo je obećanje veće od obećanja prorocima, naime opasnost je za proroke dolazila od ljudi, dok se Petra valja štititi od razorne moći zla. Isusovo se obećanje odnosi na budućnost Crkve, nove Kristove zajednice koja se proteže na sva vremena, i nakon Petrove smrti – ustvrdio je Sveti Otac.

Govoreći o ključevima kraljevstva nebeskog povjerenih Petru, koji ima moć vezanja i razrješivanja, rekao je kako usporedba zemlje i neba jamči da Petrove odluke vrijede i pred Bogom. Jasno je da se vlast razrješivanja i vezanja odnosi na otpuštanje grijeha. A ta je milost, koja oduzima ubojitost silama kaosa i zla, u srcu poslanja Crkve, koja nije zajednica savršenih, nego grješnika svjesnih da im je potrebna Božja ljubav, da se imaju pročišćavati po križu Isusa Krista – primijetio je Benedikt XVI.

Govor o Petrovoj vlasti – nastavio je Papa – potvrđuje da je Božja moć ljubav očitovana na Kalvariji. Obraćajući se pak metropolitima kojima je predao palij, podsjetio je na bitnu dimenziju zajedništva Crkve. Nošeni tom sigurnošću, zajedno se osjećajmo suradnici istine, jedine i simfonijske, koja od nas i naših zajednica zahtijeva trajno obraćanje jedinom Gospodinu u milosti jedinoga Duha – potaknuo je Sveti Otac.

Nakon svete mise, u nagovoru prije marijanske molitve na Trgu svetoga Petra Papa je zahvalio vjernicima koji su se s kardinalom Vallinijem i katoličkom mladeži spontano okupili na trgu da mu očituju svoju duhovnu blizinu. Dragi prijatelji, srdačno vam zahvaljujem za ovaj čin ljubavi i na vašim pothvatima za potporu mojoj apostolskoj službi te na zauzetom i odvažnom kršćanskom svjedočenju. Ufam se i u vaše molitve da mogu s blagošću i snagom Duha Svetoga služiti Crkvi – rekao je Benedikt XVI.

Papa je također podsjetio da su u rimskoj povijesti zapisani znakovi života i smrti svetoga Petra i svetoga Pavla, njihovo je mučeništvo znak Crkvenoga jedinstva. Sveti Petar i Pavao ne blistaju samo na rimskom nebu, nego i u srcima svih vjernika koji u svakom dijelu svijeta, prosvijetljeni njihovim naukom i primjerom, hode na putu vjere, nade i ljubavi – ustvrdio je Benedikt XVI., a potom je pozdravio izaslanstvo carigradskog ekumenskog patrijarhata te zamolio Blaženu Djevicu da vodi prema punom jedinstvu sve one koji vjeruju u Krista. (rv/bitno.net)