Papa Franjo, podrijetlom iz susjedne Argentine, uputio je rukom pisanu čestitku čileanskoj Crkvi koja slavi pola tisućljeća kršćanstva, prenosi Vatican News.

Papina čestitka pročitana je 8. studenoga na nedjeljnom misnom slavlju u luci i najvećem gradu južnoga Čilea Punta Arenas, gdje je 11. studenoga 1520. godine slavljena prva misa na čileanskom tlu.

U pismu koje je pročitao mjesni biskup Bernardo Bastres Florenco Papa 11. studenoga 1520. naziva povijesnim danom za cijeli Čile, kada je „Bog ušao u zemlju s juga”, osvrnuvši se na biskupijsko geslo. Na toj je misi slavljenoj usred jednostavne ekspedicije nepoznatom zemljom rođena čileanska Crkva. Premda se zbog pandemije jubilej ne može vrlo svečano slaviti, ne postoje ograničenja za zahvalnost, istaknuo je Papa u pismu pročitanom na misi koja je zbog epidemioloških mjera slavljena s malim brojem vjernika, ali ju je u izravnom prijenosu imao prilike pratiti veliki broj njih.

Dolazak evanđelja u današnji Čile, u Patagoniju, povezan je s portugalskim istraživačem Fernandom Magellanom, Punta Arenas naime leži na poluotoku Brunswicku, u središnjem dijelu sada Magellanova prolaza. Magellan je i sam sudjelovao na toj prvoj misi koju je predvodio duhovnik ekspedicije Pedro Valderrama.